Zár alá vette az Egyesült Államok Aszef Saukat szír titkosszolgálati főnök vagyonát. A szerdán bejelentett lépést azzal indokolták, hogy Saukat számos terrorista csoportnak nyújtott támogatást, ráadásul feltehetően neki is köze volt Rafík Haríri volt libanoni kormányfő tavaly februári meggyilkolásához.

A Bush-kormányzat helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy zárolta Aszef Saukat tábornoknak, a szíriai titkosszolgálatok főnökének, Bassár el-Aszad államfő sógorának a javait, akit azzal vádolnak, hogy Izrael elleni terrorcselekményekre buzdít, támogatja a líbiai beavatkozást és kapcsolatban áll az iraki lázadókkal.

"A szíriai hírszerzés főnökeként Aszef Saukat közvetlenül közreműködött a terroristáknak - beleértve az iraki lázadóknak, a Damaszkuszban menedéket találó palesztin csoportoknak, a Hezbollahnak és más libanoni terrorista csoportoknak - nyújtott szíriai támogatásban" - jelentette ki újságírók előtt Scott McClellan fehér házi szóvivő.

Az amerikai pénzügyminisztérium Saukat javainak zárolásán túl megtiltotta az amerikai állampolgároknak, hogy üzleti tranzakciókat bonyolítsanak le a tábornokkal. A tárca közleménye nem tér ki arra, hogy Aszef Saukatnak van-e vagyona az Egyesült Államokban.

Az intézkedés nyilvánvaló célja a Szíriára gyakorolt nyomás fokozása, hogy Damaszkusz működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő tavaly februári meggyilkolása ügyében vizsgálódó ENSZ-illetékesekkel. Az ENSZ különbizottságának előző vezetője, Detlev Mehlis első jelentésében közölte: bizonyítékok vannak arra, hogy a szíriai és a libanoni titkosszolgálatoknak is része volt a volt kormányfőn kívül húsz ember életét kioltó bejrúti pokolgépes merényletben.

Az Egyesült Államok 2004-ben léptetett életbe szankciókat Szíriával szemben, megtiltotta például egyes amerikai áruk szíriai exportját, korlátozta a Szíriai Kereskedelmi Bankkal való kapcsolatokat, befagyasztotta a terrorizmussal gyanúsított szíriaiak vagyonát és kitiltotta a szíriai légi járatokat az Egyesült Államokból.