Elpusztult a Londonba tévedt bálna

2006.01.20. 18:15

Minden mentési kísérlet ellenére szombat este elpusztult az a bálna, amely pénteken a Temze folyóban bukkant fel a brit fővárosban. Egy mentőalakulatnak sikerült ugyan uszályra emelni és a tenger felé elindítani a közel hatméteres bálnát, de az állat az út utolsó szakaszán elpusztult.

Elpusztult "London bálnája" miközben egy uszályon megpróbálták visszavinni a tengerbe. Az állatot útközben folyamatosan locsolták, hogy ne száradjon ki a bőre. A terv az volt, hogy a Temze torkolatában visszaengedik a tengerbe, de a kimerült bálna az út utolsó szakaszán kimúlt.

A visszaengedését a cetet kísérő állatorvosok eredetileg attól tették függővé, hogy a mentőakció közben vett vérminták nem mutatnak-e ki olyan betegséget, amely esetleg megakadályozná a tengeri emlős visszailleszkedését eredeti környezetébe. Erre az esetre a bálna kíméletes elaltatását tervezték.

Több órás, fejlett technikai eszközökkel végrehajtott mentőakcióval sikerült az állatot az uszály fedélzetére emelni. A bálnát előzőleg felfújható, élénksárga mentőtutajra helyezték, és ezzel együtt emelték rá az uszályra. Az állaton több sérülés nyoma látszott; ezeket valószínűleg akkor szerezte, amikor a Temzén horgonyzó hajóknak és motorcsónakoknak ütközött.

Szombaton egy újabb cetfélét is találtak a Temze londoni belterületi szakaszán, de a szakértők szerint nemrég született tengeri emlős már nem élt.

Az északi kacsacsőrű cet pénteken úszott fel London belvárosáig a Temzén. Az állat pénteken turisták és londoniak százezreinek figyelmétől övezve egész nap a parlament és az attól nyugatra fekvő Chelsea kerület között körözött, majd kora estére eltűnt. Szakértők reménykedtek abban, hogy a valószínűleg beteg állat az ismét rendes folyásirányba fordult áramlással visszaindult a tenger felé, ám szombaton újból felfedezték a londoni Battersea kerület partjainál, az Albert-híd környékén.

A folyó hídján álló nézelődők miatt pénteken még a forgalom is leállt - tájékoztatta az [origo]-t Kaufer Virág, aki a Vauxhall hídon állva maga is szemtanúja volt az egyedülálló eseménynek, amelyről a BBC is beszámolt. "Tisztán láttam a fejét és az uszonyait, a hídon és a folyóparton hatalmas tömeg gyűlt össze, helikopterek köröztek a fejünk felett" - tette hozzá. "Mi dél körül láttuk. Igencsak meg lehetett ijedve szegény, két hajó is körözött körülötte, a vízimentőké, meg egy rendőrhajó" - mondta.

A Londonban élő Kaufer Virág az Állatvédő Világszövetségnél (WSPA) dolgozik a bálnavadászat elleni kampányon. Kaufer Virág még pénteken azt mondta, szerinte a bálna beteg lehetett vagy sérült, ugyanis ezek az állatok ilyenkor mennek sekély vízbe, vagy a partra vetődnek.

Az állatvédők szerint a bálna felbukkanása fontos jel, mert "idén a bálnavédő  országok és szervezetek komolyan aggódnak a vizek óriásainak jövőjéért.  Annak ellenére, hogy a kereskedelmi bálnavadászat ellen tilalom van életben, Japán es Norvégia idén közel ezerötszáz cet megölését tűzte ki célul, ezzel fordítva hátat a nemzetközi közösség törekvésének, hogy a vizek óriásait megvédjék az emberi fogyasztástól es a kipusztulástól" - emlékeztet a WSPA.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK