1,5 milliárd dollárt követel a Shell olajtársaságtól az a nigériai csoport, amely múlt héten megölte a cég hat Nigériában dolgozó alkalmazottját, négyet pedig elrabolt. Bejelentették, akcióikat akkor is folytatják, ha a Shell fizet, de akkor már más cégek létesítményeit is támadják, nem csak Shellét.

A külföldi olajtársaságok nigériai létesítményei elleni újabb támadásokkal, alkalmazottak elrablásával fenyegetőzött ismét pénteken a nemrég felbukkant nigériai fegyveres csoport. A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért elnevezésű szervezet a múlt héten bukkant fel először. Megölték a Shell brit-holland olajtársaság hat alkalmazottját, elraboltak további négyet, és felrobbantottak legalább egy olajvezetéket.

A szervezet egy hírügynökségnek pénteken elküldött elektronikus üzenetében 1,5 milliárd dollár kártérítést követel a Niger-delta falvait ért olajipari környezetszennyezés kompenzálásául, vagy a kártérítés azonnali megfizetésére szóló határozott ígéretet. Levelük szerint, ha a Shell fizet, támadásaikat akkor is folytatják a nigériai olajlétesítmények ellen, de "egyenlően megosztva a külföldi társaságok között". Hétfőn azzal fenyegetőztek, hogy teljesen megbénítják az ország olajexportját.

A nigériai államtól pedig azt követeli a banda - mint több etnikai csoport korábban is az országrészben -, hogy a Niger folyó deltavidékének olajkincséből származó jövedelemből juttasson nagyobb hányadot az ott élő ijaw törzsnek. A fegyveresek közölték pénteki e-mailjükben, hogy a fogságukban lévő túszok csütörtökön a nigériai biztonsági erők tagjainak jelenlétében beszélhettek telefonon kollégáikkal és barátaikkal. Megerősítették, hogy továbbra is követelik két ijaw vezető börtönből való szabadon engedését, és leszögezték, hogy a túszokért cserébe nem fogadnak el váltságdíjat.