A közel 60 ezer fős palesztin biztonsági erők tagjainak a fele adta le voksát szombaton a palesztin parlamenti választásokon.

A biztonsági szolgálatok tagjai azért szavaznak a polgári személyeknél előbb, hogy a jövő szerdára kitűzött választások idején biztosíthassák a rendet a palesztin önkormányzati területeken.

Szombaton a biztonsági erők 29 ezer tagja adta le voksát Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A többi rendfenntartó keddig élhet szavazati jogával. A palesztin választási bizottság illetékese közölte, hogy a szombati voksolás rendben zajlott le.

A palesztin parlamenti választást szigorú biztonsági intézkedések mellett bonyolítják le: az 1100 szavazókör nyugalmát mintegy 13 ezer rendőr biztosítja majd, s a közelben a rendfenntartókat kivéve tilos lesz a fegyverviselés. A ciszjordániai palesztin önkormányzatú területeken és a Gázai övezetben - ahonnan Izrael tavaly szeptemberben kivonta katonáit és telepeseit - a tervek szerint vasárnap szükségállapotot vezetnek be, amely a választás utánig marad érvényben.