Megtalálta a rendőrség szombaton Ausztriában a Saliera (sótartó) néven vilászerte ismert műkincset, amelyet közel három évvel ezelőtt loptak el betörők a bécsi Művészettörténeti Múzeumból.

A műkincset az alsó-ausztriai Zwettl térségében, egy erdős részen találták meg elásva, egy ládában. A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a műkincstolvajlással kapcsolatban őrizetbe vettek egy férfit, aki maga jelentkezett a hatóságoknál, miután a fényképét közzétette a rendőrség.

A XVI. századi szobrász és aranyműves alkotásának értékét mintegy 50 millió euróra becsülik. Benvenuto Cellini világhírű alkotását 2003. május 11-én éjszaka a bécsi Művészettörténeti Múzeum kiállítóterméből lopták el. A tettesek az épület felújításához felszerelt állványzaton jutottak be a múzeumba.

A tolvajok 2005. október elején kapcsolatba léptek az UNIQA biztosítóval, és 10 millió eurót követeltek az aranylemezből készített sótartó visszaadásáért. Október végén bizonyítékként sértetlen állapotban elküldték a sótartó egy darabját is a biztosítónak: a műalkotás egyetlen "leszedhető" részét, a férfialak kezében levő háromágú kis szigonyt.

Tavaly november 7-én aztán a rablók SMS- és írásos üzenetekkel nyomkereső játékba kezdtek a hatóságokkal: a pénz átadásával megbízottat összevissza küldözgették az osztrák főváros legkülönfélébb kerületeibe, majd az utolsó helyen egy írásos üzenetet hagytak:"Sok köszönet a fáradozásokért, rövidesen jelentkezni fogunk!" szöveggel. A rendőrség nem tudta lenyomozni a tettesek által használt mobiltelefonokat, a zsarolók utána nem jelentkeztek.

A műkincs olyannyira közismert, hogy nagyon nehéz lett volna értékesíteni, és feltehetően ezért próbálkoztak a tolvajok zsarolással.