Az emberrablók által megszabott határidő pénteki lejárta után nincs hír a Bagdadban túszul ejtett amerikai újságírónőről. A határidő közép-európai idő szerint péntek este 10 órakor járt le.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió kedd este egy videofelvételt mutatott be az 28 éves Jill Carollról, a Christian Science Monitor című amerikai napilap szabadúszó munkatársáról, a mellékelt üzenetben a túszejtők az újságírónő kivégzésével fenyegetőztek, ha az Egyesült Államok nem engedi szabadon 72 órán belül az Irakban fogva tartott nőket. A határidő elméletileg péntek éjfélkor, közép-európai idő szerint este 10 órakor járt le.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének politikai tanácsadója nem tudott arról, hogy közvetlen kapcsolatba léptek volna a túszejtőkkel, akik magukat a Bosszúállás Brigádjainak nevezték, és az Irakban fogva tartott nők elengedését követelték Caroll életéért cserébe.

Robert Ford a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy viszonylag kis csoportról van szó, aki nem lépett kapcsolatba közvetítőkkel. Az amerikai kormányzat szorosan együttműködik az iraki kormánnyal az újságírónő kiszabadítása érdekében - hangsúlyozta. Scott McClellan fehér házi szóvivő közölte: az újságírónő kiszabadítása elsődleges feladat.

Adnán ad-Dulaimi, a januári parlamenti választáson indult legnagyobb szunnita pártszövetség listavezetője bagdadi sajtótájékoztatóján közölte: felszólította az emberrablókat az újságírónő feltétel nélküli szabadon bocsátására. Caroll éppen a Dulaimivel készült interjú után távozott a párt székházából január 7-én, amikor fegyveresek elrabolták, a tolmácsát pedig megölték.