Az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri az afganisztáni harcosokat dicsérte egy internetes honlapon pénteken közétett hangfelvételen, egy nappal azután, hogy a nemzetközi terrorhálózat feje, Oszama bin Laden az Egyesült Államok elleni támadásokkal fenyegetőzött.

A hangfelvételen hallható hang az egyiptomi származású Zavahriénak tűnik. A honlap, amely a hangfelvételt közzétette, azt közölte, hogy az üzenet új, de ezt nem lehetett ellenőrizni. "Az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a szent háborút dicsőítő verset mondhatom el - közölte Zavahri, az afgán modzsahed fegyvereseket dicsőítve. "Hűségesnek kell maradnunk eskünkhöz" - tette hozzá. A hangfelvétel egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy Oszama bin Laden újabb támadásokkal fenyegette meg Amerikát egy neki tulajdonított hangfelvételen.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői azonosították Zavahri hangját. - A hangfelvétel műszaki elemzése alapján a CIA bizonyos benne, hogy Ajman az-Zavahri hangja van a felvételen - közölte egy nevének elhallgatását kérő amerikai hírszerzési vezető.

Nem tudni, hogy a hangfelvétel a múlt heti pakisztáni légi csapás után készült-e, amelynek célpontja Ajman az-Zavahri volt, és amelyben pakisztáni hírszerzési illetékesek közlése szerint néhány al-Kaida-vezető is életét vesztette.