Megszüntették az büntetőeljárást Orhan Pamuk ellen. Az egyik legnagyobb kortás török író ellen Törökország megsértése miatt indult per, mert egy interjúban nyíltan beszélt két olyan dolgoról, ami tabunak számít hazájában. Az örmények 1915-ös lemészárlásáról és a kurdok elleni háborúról egy svájci lapnak beszélt tavaly.

Megszüntette az Orhan Pamuk török író ellen indított büntetőeljárást az ügyben eljáró isztambuli bíróság - jelentette a CNN-Türk török televízió. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg a bírói döntésről szóló hírt. Sem a perbe fogott Pamuk, sem ügyvédje nem reagált a török televízió jelentésére.

A több nemzetközi irodalmi díjjal kitüntetett író ellen Törökország megsértése miatt indult eljárás. Egy svájci lapnak adott tavaly februárjában nyilatkozatában ugyanis olyan témákról is beszélt, amelyek tabunak számítanak hazájában. Példaként az 1915-ös örmény népirtást, illetve a török hadsereg és kurd gerillák között folyó háborút említette. "30 ezer kurd és egymillió örmény vesztette életét (Törökországban). Erről szinte senki nem beszél. Ezért most én szólok róla" - mondta a Tages-Anzeigernek.

Egy török törvény hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel  bünteti a nemzet nyilvános megsértését. Pamukot e törvény alapján fogták perbe, és december 16-án tartottak is egy tárgyalást a kijelölt isztambuli bíróságon. A bírói testület azonban elnapolta a pert, és állásfoglalást kért az igazságügyi minisztériumtól, hogy folytassa-e a büntetőeljárást, amely nagy felháborodást keltett az Európai Unióban. Az EU számos illetékese figyelmeztette Ankarát, hogy a per lefolytatása, az író megbüntetése visszavetheti Törökország  EU-csatlakozási tárgyalásait. Emlékeztették a török kormányt, hogy a  véleménynyilvánítás szabadsága az EU alapvető értékei közé tartozik, s Törökország vállalta, hogy igazodik az európai integrációs szervezet által vallott értékekhez.

A CNN-Türk jelentése szerint a minisztérium levelet intézett a minap a törvényszékhez, azt írva benne, hogy nem tud véleményt mondani az ügyről. A bíróság útmutatás hiányában a büntetőeljárás beszüntetése mellett döntött.