Bár januárban feltételesen szabadlábra helyezték, 2010-ig mégis börtönben marad Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen. Agca korábban bejelentette: szabadulása után jelentős összegért hajlandó kitálalni merényletének hátteréről, amelyet máig homály fed. Erre így nem lesz lehetősége.

2010-ig börtönben marad Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál pápa ellen - döntött az isztambuli ügyészség az Anatolia hírügynökség hétfői jelentése szerint. Agcát 2000-ben - börtönben eltöltött 19 esztendő után - Olaszország kiadta Törökországnak, ahol egy újságíró meggyilkolásáért és rablásért ítélték el.

Idén január 12-én helyezték feltételesen szabadlábra egy isztambuli bíróság döntése alapján. A török legfelsőbb semmítőszék pénteken megsemmisítette a feltételes szabadlábra helyezésről hozott ítéletet. A 49 éves Agcát ismét őrizetbe vették, és az isztambuli Kartal börtönbe szállították.

Agca merényletkísérletének indítékairól már számos spekuláció látott napvilágot, de az igazság eddig nem derült ki egyértelműen. A legtöbbet emlegetett elképzelés szerint a pápa likvidálásáról a KGB döntött, mert Moszkva aggódott a lengyel szocialista vezetést bíráló pápa miatt. E szerint Agcát a bolgár titkosszolgálat bérelte fel.

Agca januárban bejelentett szabadulása után több hírtelevízió és újság is jelentős összeget ígért neki, ha kitálal a merénylet hátteréről. Agca 2,5 millió dollárért lett volna hajlandó nyilatkozni, mivel azonban egyelőre börtönben marad, ezt akkor sem teheti meg, ha esetleg akad valaki, aki kifizetné az összeget.

MTI/[origo]