Kődarabnak álcázott titkos hightech adattovábbító berendezést és brit használóit leplezte le egy orosz televíziós csatorna. Egy vasárnap este bemutatott dokumentumfilm szerint a moszkvai brit nagykövetségnek a brit titkosszolgálatba beszervezett tisztviselői a kövön keresztül töltöttek le titkos információkat, ráadásul egyikük orosz civil szervezeteket is pénzelt. A brit külügy tagad.

Hidegháborús stílusú kémbotrányba keveredett több brit diplomata Oroszországban. A Rosszija orosz televíziós csatorna ugyanis vasárnap olyan dokumentumfilmet mutatott be, amelyben a brit nagykövetség munkatársai egy kődarabnak álcázott adatközlő berendezés körül sündörögtek egy téren, Moszkva egyik külvárosában - írja a Times.

A filmben titkos kamerával készített felvételeket is bemutattak, amelyeken állítólag brit tisztviselők sétálnak a kő mellett, és suttyomban titkos információkat töltenek le palmtopjaikra. Más felvételeken pedig állítólagos helyi ügynökök láthatók, amint titkos akciókra vonatkozó utasításokat töltenek fel az adattovábbítóra. De a hightech sziklával valami gond volt, mert újabb felvételeken azt lehetett látni, amint egy állítólagos kém megpróbálta megjavítani a bokrok között a berendezést, majd később el is vitték a rögbilabda méretű álkövet - a Rosszija filmje szerint javításra.

"Újfajta kémtechnológia"

A filmben foglaltakat megerősítette az orosz titkosszolgálat, az FSZB is. Egy, a szervezet Reuters által idézett szóvivője szerint "minden, amit bemutattak (a műsorban), igaz volt, és a mi információinkon alapult". Egy, az AFP-nek nyilatkozó FSZB-s szerint pedig az egyik gyanús diplomata egy 30 éves levéltáros volt - írja a BBC.

A dokumentumfilm szerint a kémügyben Nagy-Britannia nagykövetségének a brit titkosszolgálat által beszervezett négy tisztviselője és egy orosz állampolgár is érintett, akit utóbb le is tartóztattak a hatóságok. A műsorban emellett több személyt is megszólaltattak, akik állítólag az orosz szövetségi titkosszolgálat munkatársai voltak. Egyikük szerint a hightech álkő egy "teljesen újfajta kémtechnológia".

A filmben azt is állították, hogy az egyik kémkedéssel gyanúsított brit rendszeresen juttatott pénzt orosz civil szervezeteknek. A Times szerint az ilyen anyagi támogatások nyíltan folynak, de a fenti vádak megerősíthetik a Kreml azon állítását, miszerint a külföldiek által támogatott civil szervezetek valójában titkosszolgálatok fedőszervei. Vlagyimir Putyin elnök például január elején jóváhagyott egy széles körben kritizált törvényt, amely többek között lehetővé tette, hogy a hatóságok szigorúbban ellenőrizzék a - főleg vele kritikus - civil szervezetek tevékenységét és gazdálkodását. Sokak szerint ez sérti az emberi jogokat és a demokráciát.

Ortomba politikai akció?

Megfigyelők szerint a bizarrnak tűnő összeesküvés megléte nem feltétlenül valószínűtlen, jóllehet időzítése miatt gyanítható, hogy egy otromba politikai akcióról van szó, hogy széles körű támogatást szerezzenek a fent említett törvénynek és elhallgattassák a főleg nyugati kritikusokat - írja a Times.

Az állításokkal kapcsolatban a moszkvai brit nagykövetség egyelőre hallgat, a brit külügy pedig közölte: "Aggasztóak és meglepőek az állítások. Visszautasítunk minden az orosz civil szervezetekkel kapcsolatos helytelen viselkedésre vonatkozó vádat" - idézte a BBC. A külügy szerint jól ismert tény, hogy a brit kormány több orosz civil szervezet emberi jogokkal és civil társadalommal kapcsolatos programját is támogatja.

Richard Sakwa, a kenti egyetem orosz és európai politikával foglalkozó professzora szerint az ügy figyelmeztetésnek tekinthető. Szerinte aligha kétséges, hogy a britek, az amerikaiak és mások is aktívan kémkednek Oroszországban, de ez az ügy szokatlan. Sakwa úgy véli, a briteken keresztül akarják figyelmeztetni az USA-t.