George Bush amerikai elnök ismét cáfolta, hogy törvényt sértett volna amerikai állampolgárok nemzetközi telefonbeszélgetései bírósági hozzájárulás nélküli lehallgatásának az engedélyezésével.

Az elnök hétfőn Kansas államban hangsúlyozta, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett lehallgatások, illetve a internetes levelezés ellenőrzése a terrorizmus elleni harc eszköze, és arra a kongresszustól kapott felhatalmazást a 2001. szeptember 11-i, egyesült államokbeli terrortámadások után.

Az amerikai kongresszusban február 5-én meghallgatások kezdődnek az elnök vitatott intézkedéséről, amelyet bírálói hatalmi túlkapásnak minősítenek. Bush elnök megjegyezte, hogy a meghallgatásokat megnyitó Pat Roberts kansasi republikánus párti szenátor egyike azoknak a törvényhozóknak, akiket rendszeresen tájékoztatott a lehallgatásokról. Bush elnök "bámulatosnak" nevezte, hogy a törvény megsértésével vádolják. Ha ez lett volna a szándéka, akkor - tette fel a szónoki kérdést - miért tájékoztatta volna a kongresszust.

A bírálatok szerint az elnök törvénysértő módon csak a kongresszusi vezetőket tájékoztatta a lehallgatásokról, nem pedig a hírszerzési bizottság valamennyi tagját. Az AP-Ipsos január elejei felmérése szerint az amerikaiak 56 százaléka szükségesnek tartja a bírósági hozzájárulást ahhoz, hogy amerikai állampolgárok feltételezett terroristákkal folytatott telefonbeszélgetését lehallgassák, illetve elektronikus levelezésüket ellenőrizzék.

Az elnök Iránnal kapcsolatban leszögezte, hogy Amerika politikája az atomvitában nem az iráni nép ellen irányul. Nem engedhető meg - magyarázta - hogy Iránnak atomfegyvere legyen, és azzal zsarolhassa a nemzetközi közösséget. Az elnök szavai szerint a következő logikus lépésként a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kellene utalnia az ügyet.

Az elnök kilencezer fős hallgatóság, köztük hatezer egyetemista és nyolcszáz, Irakból nemrég hazaérkezett katona előtt beszélt, majd - akárcsak az előző három fellépésén - kötetlen hangnemben a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolt. A rendezvényre jeggyel lehetett bejutni. A kansasi Manhattan egyetemének stadionjában a hallatóság ünnepelte az elnököt, kívül viszont több százan tüntettek az iraki háború ellen.