Nevetve oszlatta el Jacques Chirac francia elnök hétfőn sajtótájékoztatón azokat az aggodalmakat, miszerint a francia atomarzenál bevetését kilátásba helyező, előző heti kijelentésével alacsonyabb lett az a küszöb, amely határt szab atomfegyverek bevetésének.

A francia államfő Angela Merkel német kancellárral Versailles-ban folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón értésre adta, hogy jottányit sem változott az érvényben lévő francia nukleáris doktrína. Chirac elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, Franciaország kész lenne atomfegyvert alkalmazni bármely olyan állammal szemben, amelyik terrortámadást visz véghez vagy tömegpusztító fegyvert vet be francia földön. "Senkinek nem kell Németországban még a legcsekélyebb mértékben sem aggódnia. Az atomfegyverek semmilyen körülmények között sem lehetnek támadó fegyverek" - mondta.

A német kancellár védelmébe vette a francia államfőt, mint mondta, a francia nukleáris doktrína "semmiképpen sem ok a bírálatra". Angela Merkel az iráni atomprogram ügyéről szólva a fokozatos megközelítés fontosságát emelte ki. Azt mondta, az a fontos, hogy "a lehető legszélesebb többség" egyetértésével szülessék döntés Iránról, bármi is legyen az. Arról nem szólt, ő maga pártolja-e, hogy szankciókat vezessenek be Irán ellen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa február 2-i ülésén határoz arról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja-e az iráni atomprogram ügyét. A BT végső soron szankciókat rendelhet el a közép-keleti országgal szemben.