Kisiklott és szakadékba zuhant egy zsúfolt személyvonat négy kocsija hétfőn délután Montenegróban. Az állami televízió kormánytisztviselőkre hivatkozva legalább 39 halálos és 135 sérült áldozatról tudósít.

Miroslav Ivanisevic miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Montenegró történelmének legsúlyosabb vasúti balesetéről van szó, az adatok nem véglegesek. A miniszterelnök-helyettes nem kívánta megmondani, hogy a halottak között vannak-e gyerekek, de elárulta, hogy a podgoricai központi kórházba szállított 135 sérült közül 75-en tizenhat éven aluliak.

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a fővárostól, Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki, és négy, utasokkal teli kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant.

Andrija Lompar montenegrói közlekedési miniszter azonnal lemondott, azzal indokolva visszavonhatatlan döntését, hogy felelősséget érez a tragédiájáért, mert az ő minisztersége idején történt. Lompar szerint az első vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a fékrendszer meghibásodása okozhatta a balesetet, és nem a sínhálózat anyagfáradása.

Jusuf Kalamperovic belügyminiszter szerint egész éjszaka folytatódnak a mentési munkálatok, a mentőegységek jelenleg két halottat próbálnak kiszedni a vonat roncsaiból. A helyszíni mentésben 340 rendőr és a montenegrói mentőszolgálat teljes állománya részt vesz. A mentést súlyosan hátráltatja a nehéz, sziklás terep és a sötétség.

Ivanisevic szerint az elveszett emberéletekre nincs mentség, de a jelenlegi kabinet sokat költött a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Arról faggatták újságírók, hogy a kormány lemond-e a tragédia miatt, a miniszterelnök-helyettes azonban leszögezte, hogy vasúti szerencsétlenségek sokkal fejlettebb országokban is történnek.

A montenegrói és a szerb egészségügyi minisztérium is véradásra szólította fel hétfő este a polgárokat, a szerb és a horvát kormány, illetve a szerbia-montenegrói hadsereg felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához.

Egy magyar könnyebben megsérült

Németh Gyula, Magyarország podgoricai diplomáciai külképviseletének vezetője azt közölte, hogy egy magyar személy könnyebben megsérült a vonatszerencsétlenségben. A diplomata felhívta azt a podgoricai kórházat, ahol a baleset több mint száz sebesültjét ápolják. Kapcsolatba lépett egyikükkel, aki magyarul beszélt, magyarnak mondta magát, de nevét nem kívánta elárulni, és segítséget sem igényelt.

Az illető elmondta, hogy csodával határos módon megmenekült, komolyabb baja nem esett, a kórházban rutinvizsgálaton esett át, megröntgenezték a karját. Ő az utolsó vagonban utazott, és azt mondta, nem tud róla, hogy rajta kívül utazott volna még más magyar a vonaton.

Késő éjszaka a kórházi alkalmazottak is megerősítették, hogy csak egy magyar volt a sérültek között, de őt is elengedték már a kórházból.