Az előzetes eredmények szerint valószínűleg a konzervatívok nyerték a hétfői parlamenti választásokat Kanadában. A pártnak azonban várhatóan nem sikerül abszolút többséget szereznie a 308 tagú kanadai törvényhozásban, így kisebbségi kormányra lehet számítani.

Győzelmet arattak, abszolút parlamenti többséget azonban nem szereztek a kanadai konzervatívok a hétfőn tartott parlamenti választásokon - közölte több kanadai tévécsatorna az előzetes eredmények alapján. A beszámolók szerint a Stephen Harper vezette kanadai konzervatívok véget vetettek a megszakítás nélkül tizenkét éve tartó liberális kormányzásnak.

A konzervatív képviselőjelöltek az előzetes eredmények szerint 100 választókörzetben állnak nyerésre, míg a Paul Martin miniszterelnökkel az élen harcba induló Liberális Párt jelöltjei csak 82 körzetben. A konzervatívok a jelek szerint azonban nem szereznek többséget a 308 tagú kanadai törvényhozásban. A tévébeszámolók szerint a konzervatívok vélhetően kisebbségi kormányt alakítanak, így rászorulnak majd más parlamenti pártok külső támogatására.

Harper többek között adócsökkentést, a bűnözés visszaszorítását, a védelmi kiadások növelését és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony javítását ígérte a választási kampányban.