Hó esett Athénban és Isztambulban, ami miatt mindkét városban törölni kellett a kompjáratokat. A rendkívül hideg idő sorban szedi áldozatai számos európai országban. Lengyelországban már 160 halottja van a zord időjárásnak, Oroszországban és Ukrajnában 50-en életüket vesztették. Törökországban 8000 települést nem tudnak megközelíteni. A hőmérséklet több helyen megközelítette a mínusz 30 fokot.

Több száz halottja van már a télnek Európában. Lengyelországban 39-en haltak meg csütörtök óta az országot elérő sarkvidéki léghullám miatt. A fővárosban, Varsóban keddre virradóra mínusz 25 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, míg az ország déli részén mínusz 35 Celsius-fokot mértek. Az idei télen már 160 ember vesztette életét a hidegben. Az elhunytak nagyobb része hajléktalan volt. Több mint 1000 iskolában be kellett szüntetni a tanítást a rossz időjárás miatt.

Romániában a korábbiaknál is hidegebb idő köszöntött be, 16 ember fagyott meg a rendkívüli hidegben. Egy hajléktalan asszony kihűlt testére hétfő este bukkantak a mentők Bákó (Bacau) megyében. Kedd reggel egy 55 éves férfi fagyott halálra Foksány (Focsani) városában. A fekete-tengeri Constantában három hajléktalan holttestére bukkantak a város parkjában, illetve a pályaudvaron. Bukarestben a megnövekedett fogyasztás miatt lecsökkent gáznyomás következtében több száz lakos maradt fűtés nélkül. A Distrigaz társaság a fővárosiakat a fogyasztás mérséklésére szólította fel. A hideg kárt tett az elektromos vezetékekben is, ami miatt Bukarest több negyedében volt kisebb áramkimaradás. Az ország keleti részében fekvő Vaslui megyében megbénult a tömegközlekedés a mínusz 24 Celsius-fokos hőmérséklet miatt. A térségben az iskolák zárva maradtak. Meteorológusok szerint csütörtöktől várható a fagy enyhülése.

Szlovákiában helyenként csaknem mínusz 28 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek keddre virradóra. Pozsonyban mínusz 17, Poprádban mínusz 25,7 fok volt. A leghidegebb hőmérsékletet a Zsolna (Zilina) megyei Ljeszek (Liesek) faluban jegyezték fel, ahol mínusz 27,9 Celsius-fok volt. A szomszédos Csehországban is mínusz 30 felé járt a hőmérő.

Párizs külvárosában, Joinville-le-Pont-ban egy hajléktalan holttestére bukkantak keddre virradóra. A férfinak leállt a szívműködése, a mentőknek nem sikerült újraéleszteniük. Ukrajnában 26 ember fagyott meg hétfőn a rendkívüli hidegben. A Krím-félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek a közelgő hideghullám miatt, ami a meteorológusok szerint akár mínusz 25 Celsius-fokos hideget is hozhat a térségbe.

Moszkvában egy ember halálra fagyott, további ötven fagyási sérüléseket szenvedett. Orosz egészségügyi szakemberek elmondták, hogy az emberek nem a télnek megfelelően öltöznek, nem viselnek sapkát, sálat és kesztyűt. További problémát okoz a túlzott alkoholfogyasztás. Az oroszországi Mordvinföldön 12 ember halt meg a rendkívüli hidegben. A terület fővárosában, Szaranszkban 36-an kerültek kórházba fagyási sérülésekkel. A térségben húsz éve nem volt ilyen zord időjárás. Az országban eddig összesen 50-en vesztették életüket.

Törökországban közel nyolcezer települést vágott el a külvilágtól a hó. Bezárták az iskolákat, akadozik a légi közlekedés. Az elmúlt két nap rendkívüli havazása miatt hivatalosan adatok szerint legalább négyszáz baleset történt, hatan meghaltak, 33-an megsérültek. A rendkívül heves szél helyenként elérte az óránkénti 50-70 kilométeres sebességet, ami miatt megszakadt a kompforgalom Isztambul európai és ázsiai fele között. Isztambul mellett Athénban is havazott.

MTI/[origo]