A közel-keleti útiterv teljes megvalósítása mellett foglalt állást kedden, Herzlijában, egy évenkénti biztonsági értekezleten Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő, és ígéretet tett a ciszjordániai vadtelepek felszámolására.

A január 4-e óta kómában lévő Ariel Saron helyett eljáró Olmert, ügyvezető kormányfőként mondott első, program jellegű beszédében kijelentette, hogy minél előbb ki kell jelölni a palesztin területekkel közös határt, és Izraelnek további ciszjordániai területekről is vissza kellene vonulnia, megtartva azonban a nagyobb telepeket és Jeruzsálemet.

"Nem ellenőrizhetjük tovább azokat a területrészeket, ahol a palesztinok többsége él. Izrael megtartja a biztonsági zónákat, a főbb telepeket és a zsidók számára fontos helyeket, mindenekelőtt Jeruzsálemet, izraeli ellenőrzés alatt egyesítve" - mondta. "Nem létezhet zsidó állam izraeli fennhatóság alatti Jeruzsálem nélkül" - tette hozzá. "A vadtelepeket le kell rombolni. Utasítást adtam erre a biztonsági erőknek" - jelentette ki.

"Kitartunk amellett, amit vállaltunk az útiterv keretében és elvárjuk, hogy a rámalláhi palesztin vezetés is hasonlóképpen tegyen", vagyis vessen gátat az erőszaknak." Hangsúlyozta, hogy Izrael vállalásai közé tartozik a telepek építésének korlátozása és a palesztin lakosok életkörülményeinek javítása.

Mint mondta, előnyben részesíti a tárgyalásos eljárást, de nem zárt ki újabb, egyoldalú kivonulási lépést sem. A szerdai palesztin választásokra utalva kijelentette: Izrael "előnyben részesít egy modern palesztin államot", és reméli, hogy "nem választják ismét a szélsőségeseket, akik tragédiából tragédiába és siralmas életbe sodorták őket".