Két fő alternatíva között őrlődnek második, szerdán megkezdődött törvényhozási választásukon a palesztinok. Az egyik oldalon egy nemzetközileg elismert, de korrupcióval átitatott és tehetetlennek tartott szervezet, a másikon pedig egy tisztának vélt, de vallásos radikalizmussal és a nemzetközi elszigeteltség lehetőségével fenyegető mozgalom áll. A Fatah és Hamász is célul tűzte ki a palesztin állam teljes önállóságának megteremtését, de ezen kívül is van bennük közös: a véres múlt, és a halott vezetőikről szóló kampány.

"Az első, aki lőtt és aki ellenállt a megszállásnak, és az első, aki elindította a demokráciát" - Fatah. "Egyik kezünkkel építünk, a másikkal harcolunk" - Hamász. Így szól a szerdai palesztin választás két vezető erejének kampányszlogenje. A történelem második palesztin területeken rendezett törvényhozási választásán több párt és számos független képviselő is indul ugyan, de kétségtelen, hogy a két főszereplő, a Jasszer Arafat alapította Fatah, illetve az Ahmed Jasszin sejk alapította Hamász mozgalom.

Noha a két szervezet egymás ádáz ellensége, legalább két dologban hasonlóan vélekednek: az egyik a teljes palesztin függetlenség megteremtése, a másik pedig, hogy érdemes évekkel ezelőtt elhunyt személyekkel kampányolni. A Fatah választási plakátjainak zömén ugyanis a 2004 novemberében hosszas betegség után meghalt Arafat, a Hamászén pedig a 2004 tavaszán Izrael által likvidált Jasszin sejk szerepel.

A két párt közel másfél millió palesztin szavazót próbált maga mellé állítani a napokban lezárult kampány során. A legutóbbi felmérések szerint ugyan a Fatah támogatói vannak többségben (38 százalék), de a Hamász sincs túlságosan lemaradva (30 százalék). Más felmérések szűkebb különbséget jósolnak, 35 százalékot adnak a Fatahnak, 31-et a Hamásznak.

A békét, az államot és a segélyeket féltik

A szélsőséges, Izrael és az USA által is terrorista szervezetnek tartott Hamász várható sikerétől azonban sokan a palesztin-izraeli békefolyamat továbbvitelét, a palesztin állam megteremtésének lehetőségét és a nemzetközi segélyeket féltik - nem véletlenül. Az USA és Izrael is jelezte, ha a legalább 50 Izrael elleni öngyilkos támadásért és összesen 430 izraeli telepes, katona és civil haláláért felelős szervezet egyetlen tagjai is bekerül a palesztin kormányba, akkor nem állnak szóba vele. A Hamász ugyanakkor ki is használja vitatott megítélését, egyik poszterén például ez a felirat virít: "Izrael és az amerikaiak is nemet mondanak a Hamászra. Te mit mondasz?"

Mások szerint ugyanakkor még jót is tehet a korrupcióval és tehetetlenséggel vádolt palesztin vezetésnek a friss vér, és sokan jó jelnek tekintik azt is, hogy a szervezet eltávolította alapdokumentumából az Izrael elpusztítására vonatkozó kitételeket. Mahmúd Zahar, a szervezet BBC-nek nyilatkozó egyik gázai vezetője szerint pedig már nem is zárkóznának el esetleges tárgyalásoktól Izraellel, ha ez rájuk nézve is előnyökkel kecsegtet. Kérdés ugyanakkor, hogy ez nem csak a külföldi kritikusok lecsendesítését szolgálja-e. A Times által megszólaltatott, a szélsőségesek választási listájának második helyén szereplő Abu Teir sejk, például ezzel pont ellentétesen nyilatkozott. Ő minden tárgyalást kizártnak tart Izraellel. "25 évig voltam börtönben csak azért, mert hű maradtam elveimhez és hitemhez. Ahogy az izraeli ügynökökkel is közöltem, hiszek az ellenük az ítélet napjáig folytatott harcban" - mondta a brit lapnak.

Fotó: EPA
A biztonsági erők már szavaztak

A szélsőséges szervezet "Változás és reform" című politikai programja számos területre kiterjed, a politikától a mezőgazdaságon és az egészségügyen át egészen az oktatásig. A kampány során hangsúlyos szerepet kapott a korrupció elleni harc, mert a közvélekedés szerint a jelenleg Fatah irányította palesztin vezetés igencsak besározódott már.

Szélsőséges kihívás

A legelső palesztin általános választáson - 1996-ban - uralomra került Fatah a Hamász képében eddigi legnagyobb kihívásával találja szemben magát. A korrupció mellett megfékezhetetlennek tűnő kisebb tagszervezetei miatt már régóta tehetetlenségéről is hírhedt szervezet politikusai a Hamász által jelentett veszélyre igyekeznek felhívni a választók figyelmét.

Mohamed Dahlan, az egyik vezető jelölt szerint hibát követ el az, aki a Fatah irányában érzett dühe miatt a párt bukását követeli. Szerinte, ha nem ők győznek, akkor sok mindent nem lehet majd megtenni az embereknek, amihez már hozzászoktak. "Szájbefogós politikát folytatnak majd azok, akik a szabad véleménynyilvánításnál többre tartják a vallást" - mondta a Timesnak. A brit lap tudósítója szerint ugyanakkor a Fatah kampánya jóval fáradtabb, mint riválisáé, a vezető politikusok csak közhelyeket pufogtatnak a szervezet és Jasszer Arafat  hatvanas évekbeli forradalmi érdemeiről. Ezért akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy míg - a Times tudósítója szerint - az Arafat és más jelöltek poszterei lassan elmállanak az esős téli időjárásban, addig a Jaszin sejk arcmásával díszített plakátok sértetlenek - a szélsőségesek ugyanis előrelátóan műanyag védőfóliával óvják ikonjukat.