A Hamász az 1987-es első palesztin felkelés során bukkant fel. Elődszervezetei különböző vallásos alapú jótékonysági szervezetek voltak, amelyeket eleinte még Izrael is támogatott, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) meggyengítése érdekében. A 2000-es újabb palesztin intifáda óta több mint 50 terrortámadást követett el, ugyanakkor tavaly óta szinte minden palesztin szervezetnél következetesebben tartja magát a fegyverszünethez.

Főleg korrupciómentessége miatt kedvelt a palesztinok körében, ráadásul még most is számos kórházat és iskolát üzemeltet. Az előző, 1996-os választásokon nem indult, mivel helytelenítette az Izraellel akkoriban kötött átmeneti megállapodásokat. Az USA és az Európai Uniós is a terrorszervezetek közé sorolja.

A Fatahot 1958-ban vagy '59-ben alapították menekültként Kairóban tanulmányokat folytató palesztin értelmiségiek. Komoly politikai tényezővé az 1967-es hatnapos háború alatt vált, 1969-ben Arafat irányításával lett a PFSZ vezető ereje. Tagjai 1965-ben követték el Izrael ellen az első gerillatámadást, amelyet sok ezer hasonló követett. Libanon 1982-es izraeli megszállását követően a szervezet külföldre kényszerült, ekkor Tunéziából irányították vezetői, egészen 1993-ig.

1996-ban a szervezet megnyerte az első palesztin parlamenti választásokat, de népszerűsége azóta sokat esett, főleg a korruptnak és alkalmatlannak bizonyult vezetői miatt. A 2005-ös helyhatósági választásokon például messze alulmaradtak jelöltjei a Hamásszal szemben. A szervezetet évtizedeken keresztül vezető Jasszer Arafat 2004-es halála óta Mahmúd Abbász a Fatah elnöke.

A választás

A második palesztin parlamenti választáson 728 jelölt verseng a törvényhozás 132 képviselői helyéért. 66 jelölt a pártlistákról, 66 pedig a választókerületekből közvetlenül kerül be a parlamentbe. Gázában 485 ezer, Ciszjordániában 788 ezer palesztin regisztrálta magát a választásra, 100 ezren pedig Kelet-Jeruzsálemben szavaznak, ahol Izrael csak korlátozottan engedte a kampányt.

Ballai Vince