Negyvennégy ember meghalt, közel kétszáz pedig megsérült, amikor hétfő este egy személyvonat szakadékba zuhant a montenegrói főváros közelében. A balesetet valószínűleg fékhiba okozta. A szerencsétlenségben egy magyar személy könnyebben megsérült.

Nem végleges adatok szerint 44-en haltak meg és 198-an megsérültek a Podgoricánál hétfő este történt súlyos vonatszerencsétlenségben.A sérülteket ellátó podgoricai központi kórház tájékoztatása szerint a halottak között öt, a sérültek között pedig kilencven gyerek van. A mentési munkálatok egész éjszaka és kedd reggel is folytatódtak. A sérültek közül pedig 14 személy állapota válságos.

A Bijelo Polje és Bar között közlekedő személyvonat a Podgoricától 15 kilométerre északkeletre fekvő Bioce falunál siklott ki hétfő este, és négy kocsija a Morace folyó 30 méter mély kanyonjába zuhant.

A mentési munkálatok egész éjszaka folytak. A helyszíni mentésben 340 rendőr és a montenegrói mentőszolgálat teljes állománya részt vesz. A mentést hátráltatja a nehéz, sziklás terep. A montenegrói és a szerb egészségügyi minisztérium véradásra szólította fel a polgárokat, a szerb kormány pedig felajánlotta segítségét a mentéshez és a sérültek kórházi ellátásához.

Andrija Lompar montenegrói közlekedési miniszter szerint az első vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a fékrendszer meghibásodása okozhatta a balesetet. A szerencsétlenség miatt lemondott Andrija Lompar közlekedési miniszter és Ranko Medenica, a vasúttársaság vezérigazgatója.

Egy magyar személy is könnyebben megsérült a vonatszerencsétlenségben - közölte az MTI-vel Németh Gyula, Magyarország podgoricai diplomáciai külképviseletének vezetője. A diplomata felhívta azt a podgoricai kórházat, ahol a baleset sebesültjeit ápolják. Kapcsolatba lépett egyikükkel, aki magyarul beszélt, magyarnak mondta magát, de nevét nem kívánta elárulni, és segítséget sem igényelt. Késő éjszaka a kórházi alkalmazottak is megerősítették, hogy csak egy magyar volt a sérültek között, de őt is elengedték már a kórházból.