Rumsfeld cáfolja a hadseregről készült negatív tanulmányokat

2006.01.25. 23:20

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter határozottan cáfolta azoknak a tanulmányoknak az állításait, amely szerint a szárazföldi erők összeroppanhatnak az iraki küldetés és más feladatok terhe alatt.

Egy Andrew Krepinevich nyugalmazott főtiszt nevével jegyzett, a Pentagonnak készült és a sajtóban megszellőztetett tanulmány szerint az Egyesült Államok 136 ezer fős iraki katonai jelenléte nem tartható fenn már sokáig, mivel a toborzási erőfeszítések évek óta tervlemaradással küszködnek, s nem tudják teljesíteni a legnépesebb amerikai haderőnem utánpótlásához szükséges létszámot.

Kedvezőtlen képet fest az amerikai fegyveres erők állapotáról egy demokrata párti csoport által összeállított és szerdán közzétett tanulmány is, amelynek elkészítésében William Perry volt védelmi miniszter is közreműködött, és amely szerint az "óriási túlterheltségnek" már középtávon maradandóan káros következményei lehetnek.

Donald Rumsfeld szerdai sajtóértekezletén cáfolta az aggodalmaskodó megállapításokat, amelyek megítélése szerint nem felelnek meg az objektív tényeknek. Az újoncok száma tudomása szerint megint növekedett az utóbbi időben, a fegyveres erők reformja nagy léptekkel halad előre. Donald Rumsfeld úgy fogalmazott, hogy akibe csöpp értelem szorult, az láthatja, hogy e megállapításoknak semmi közük a valósághoz.