Fűtött katonai sátortábort építettek kedden délután a hajléktalanoknak a cseh fővárosban. Prágában mintegy 4 600 hajléktalan él, akiknek a mostani, rendkívül hideg időjárásban és fagyokban éjjelenként nincs hol meghúzódniuk.

Csehországban az utóbbi napokban, helyenként mínusz 30 Celsius fokra süllyedt az éjjeli hőmérséklet, s országszerte majdnem kéttucat személy, többségében hajléktalanok fagytak meg. A prágai Letná téren felállított öt katonai sátorban, mintegy száz fedél nélküli személy talál menedéket a dermesztő fagy előtt - közölte Hana Halová prágai tanácstag. A sátortábor felállításának és fenntartásának költségeit a prágai városi tanács fedezi. A táborhoz mosdók és más szociális berendezések is tartoznak, amelyekről karitatív szervezetek gondoskodnak.

A cseh főváros menhelyein mintegy 900-950 személy fér el, s ezek pillanatnyilag megteltek. Több nappali segélyközpont is működik Prágában, ahol a rászorulók olcsó vagy ingyenes ételt kapnak, illetve tisztálkodási lehetőségekhez jutnak, azonban ezeket éjszakánként bezárják. Hasonló módon lezárják több órára, éjjelenként a vasúti pályaudvarok várótermeit is.

Komoly problémákat okoz a fagy a közlekedésben is, a jeges utakon nagy számú baleset történt és több helyen megrepedeztek a vasúti sínek. A lakossági földgázfogyasztás rekordnagyságúra nőtt.