Mahmúd Abbász palesztin elnök folytatni kívánja Izraellel a béketárgyalásokat a Hamász választási győzelme után is - közölte csütörtök este maga az elnök.

Abbász rámalláhi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy folytatni kívánja annak a programnak a megvalósítását, amelynek alapján palesztin elnökké választották. E program a tárgyalást tekinti megfelelő eszköznek az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezésére - szögezte le.

A Hamász radikális iszlám szervezet viszont, amely abszolút többséget szerzett a szerdai palesztin parlamenti választásokon, az Izrael elleni fegyveres harc híve és elutasítja a tárgyalásokat a zsidó állammal.

Abbász sajtóértekezletén elmondta azt is, hogy haladéktalanul megkezdi az új palesztin kormány létrehozását célzó konzultációkat. Egy magas rangú palesztin tisztségviselő később közölte, hogy Abbász a Hamászt fogja felkérni kormányalakításra.

A palesztin elnök - mintegy a Hamásznak címzett figyelmeztetésként - megjegyezte, hogy az új palesztin kormánynak tiszteletben kell tartania a nemzetközi közösséggel kötött megállapodásokat, a palesztinok által vállalat kötelezettségeket. Abbász ezek közé sorolta az útiterv néven ismertté vált nemzetközi békekezdeményezést is, amely egy független palesztin állam megteremtését irányozza elő Izrael biztonságának szavatolása mellett. A Hamász, amely célul tűzte ki Izrael megsemmisítését, korábban elutasította az útitervet.

Abbász felvetette, hogy a jövőben a Palesztinai Felszabadítási Szervezeten (PFSZ) keresztül folytatnák a tárgyalásokat Izraellel. Ez a Hamász-vezetésű új palesztin kormány megkerülését jelenthetné. A PFSZ több évtizeddel ezelőtt palesztin szervezetek gyűjtőszerveként jött létre, a Palesztin Hatóság 1994-es létrehozása után azonban elenyészett a jelentősége.