Lemondott a palesztin kormányfő és kabinetje, miután kiderült, hogy a Hamász szélsőséges szervezet áll nyerésre a választásokon. Mahmúd Abbász palesztin elnök várhatóan a Hamászt kéri majd fel kormányalakításra. A szervezet közölte, hogy a Fatahhal közösen is hajlandó lenne kormányozni. A Fatah vezetői ellentmondásos nyilatkozatokat tettek ez ügyben. Izrael azt közölte: nem tárgyal Hamász vezetésű kormánnyal. A Hamász vezetői hasonlóképp nyilatkoztak Izraelről, de jelezték: hajlandók meghosszabbítani a tűzszünetet.

Csütörtökön bejelentette lemondását a palesztin kormányfő és kabinetje. Ahmed Korei közölte, a következő kormányt már a Hamásznak kell megalakítania, amely az előzetes eredmények szerint jelentős győzelmet aratott a szerdán tartott választásokon. Mahmúd Abbász palesztin elnök elfogadta a lemondást, de egyúttal felkérte Koreit, hogy az új kormány megalakulásáig maradjon hivatalában.

Egy névtelenül nyilatkozó Fatah-tisztségviselő közölte tudósítókkal, hogy Abbász a Hamászt fogja felkérni kormányalakításra. Egyes értesülések szerint a palesztin elnök hamarosan Gázába utazik, hogy találkozzon a Hamász vezetőivel.

Iszmáil Hanije, a szélsőségesek listavezetője, illetve Háled Mesál, a szervezet legfőbb vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy tárgyalásokat terveznek a Fatahhal és más pártokkal a kormányalakításról. A Fatah vezetői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek ez ügyben. Egyesek - például Száeb Erekat palesztin főtárgyaló - szerint nem lépnének be a koalícióba, mások - mint Nabíl Saat tájékoztatási miniszter - azt közölték, még nem döntött a párt erről.

Csütörtök délutánra összecsaptak egymással a Fatah és a Hamász hívei Rámalláhban. A csetepaté szemtanúk szerint azután tört ki a két tábor között, hogy a Hamász tagjai kitűzték a mozgalom zöld zászlaját a palesztin parlament épületének bejárata fölé, amit a Fatah-hívek megpróbálták letépni. A helyszínre, ahonnan rövid lövöldözés is hallatszott, palesztin biztonságiak siettek. A jelentések szerint ketten megsérültek. A parlament épületének számos ablaka betört, miután a két tábor kövekkel dobálta meg egymást.

Tárgyalás nem, tűzszünet lehet Izraellel

A Hamász egyik újonnan megválasztott parlamenti képviselője csütörtökön közölte, az Izraellel folytatandó tárgyalások kérdése "nem szerepel a Hamász napirendjén".

Ezzel szinte egy időben Izrael is bejelentette, továbbra is elutasít mindenféle tárgyalást a radikális iszlámista mozgalommal. Az izraeli rádió jelentése szerint Jeruzsálem egyrészt azzal számol, hogy kiéleződnek a belső hatalmi harcok a palesztin területeken, másfelől pedig azzal, hogy elapadnak a palesztinoknak érkező külföldi segélyek a radikális szervezet győzelme miatt.

A Hamász jelezte azt is, hogy kész meghosszabbítani a tavaly februárban létrejött tűzszünetet Izraellel, ha a zsidó állam hasonlóképpen jár el. "Ha nem, akkor nem lesz más választásunk, mint megvédeni földünket és népünket" - mondta Mahmúd az-Zahar, a szervezet egyik vezetője.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter tanácskozásra hívta csütörtökön a biztonsági szolgálatok vezetőit, hogy megvitassa velük a Hamász valószínű választási győzelme nyomán előállt helyzetet. Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök is hasonló tanácskozást tart a nap folyamán a kabinet több miniszterével és a biztonsági szolgálatok főnökeivel.

Izrael úgy döntött, egyelőre nem kommentálja a választást - írja a Hárec izraeli lap internetes kiadása.

70 mandátum

A szavazóhelyiségből kilépő emberek megkérdezésén alapuló első exit poll felmérések még azt mutatták, hogy a Hamász 53 helyet szerzett a palesztin törvényhozásban, míg a kormányzó Fatah 58-at. Gáza központjában, a Fatah több tucat híve szerda este még dudaszóval és a levegőbe lövöldözve ünnepelte az eddig kormányzó párt győzelmét. de csütörtökön az előzetes eredmények már a Hamász győzelmét mutatták.

Iszmáil Hanije, a Hamász listavezetője - első biztos információikra hivatkozva - csütörtökön már arról beszélt újságíróknak, hogy a radikális szervezet jelentősen és egyértelműen előretört a Fatahhal szemben. Hanije csak legyintett a Fatah győzelmét jósoló exit poll felmérésékre, mondván hogy "ezek csak közvélemény-kutatások".

Fotó: MTI
Még számolják a voksokat

A politikus kijelentette, hogy Gázában és Ciszjordániában - ez a két terület adja a képviselői helyek ötven százalékát - a Hamász több mint 70 mandátumot kapott. A Hamász győzelmét csütörtökön a Fatah tisztviselői is elismerték. Nevük elhallgatását kérő személyek megerősítették Hánije közlését az elnyert mandátumok számával kapcsolatban.

A választási bizottság nem kommentálta a híreket, a testület várhatóan a nap folyamán, legkésőbb pénteken ismerteti a választási eredményeket. Néhány körzetben még tart a voksok számlálása.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a választások tisztességesek és átláthatóak voltak, egyúttal mindenkit felszólított az eredmények tiszteletben tartására, és a Hamász várható győzelmének elfogadására - közölte Rámalláhban Nabíl Abu Rudeina, az elnök szóvivője. A szóvivő egyúttal bejelentette, hogy a hivatalos választási eredmények bejelentése a az elnök tévébeszédet tart.

Bush sem kér a Hamászból

A Hamász győzelme komoly veszélybe sodorhatja a közel-keleti béketárgyalásokat, és a térség rendezését. Ha a Hamász szerez többséget, akkor ugyanis egy számos állam - Izrael, USA, EU-tagok - által terroristának tartott mozgalom vezetheti a palesztin kormányt. Már korábban úgy nyilatkozott mind az USA, mind Izrael, hogy nem állnának szóba egy Hamász vezetésű palesztin kormánnyal.

Az elutasítást egy csütörtökön megjelent interjújában George Bush amerikai elnök megerősítette. Bush a The Wall Street Journal című amerikai napilapnak elmondta, egy politikai pártnak életképessége érdekében a béke hívének kell vallania magát. Bush megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem fog tárgyalni a Hamásszal, amíg az nem mond le Izrael megsemmisítésével kapcsolatos céljáról. Az interjút, még a palesztin urnazárás előtt rögzítették a Fehér Házban.

A közel-keleti rendezésen munkálkodó Egyesült Államok, Európai Unió, az ENSZ és Oroszország képviselői jövő hétfőn, Londonban tartanak tanácskozást a palesztin választások nyomán kialakuló helyzetről - közölte egy amerikai külügyi szóvivő.