Hetvenhat mandátumot szerzett a Hamász szélsőséges iszlám szervezet és ezzel abszolút többséghez jutott a palesztin parlamenti választásokon - közölte csütörtökön este Hanna Nászer, a palesztin választási bizottság elnöke a ciszjordániai Rámalláhban tartott sajtókonferenciáján.

A Fatah mozgalom nem csatlakozik Hamász vezette kormányhoz - közölte csütörtök este a Fatah egyik magas rangú képviselője. A palesztin parlamenti választások vesztesének tartott mozgalom vezetősége azt követően döntött így, hogy tanácskozott Mahmúd Abbász elnökkel.

Az eddig kormányzó Fatahnak 43 képviselői hely jutott a 132 fős törvényhozásban. Tizenhárom mandátum sorsa egyelőre ismeretlen. Nászer hozzátette, hogy a Hamász "Változás és reform" nevű listája 30 mandátumot kapott listás szinten és 46-ot az egyéni választókerületekben. A Fatah 27 mandátumot kapott listáról és 16-ot az egyéni kerületekben. A szerdai voksoláson a szavazásra jogosultak 77 százaléka vett részt - közölte a palesztin választási bizottság elnöke.

A Hamász elsöprő győzelme az ellenállás, a változás és a reform programjának a győzelme - jelentette ki Gázában Szami Abu Zuhri, a szervezet szóvivője. Ami a kormányalakítást illeti, a szóvivő csak annyit mondott, hogy tárgyalni kívánnak Mahmúd Abbász elnökkel, és minden politikai erővel.

Ezt követően Iszmáil Hanije, a Hamász listavezetője bejelentette: felhívta a Palesztin Hatóság elnökét és találkozót kért tőle, hogy tárgyaljanak "a politikai partnerség kereteiről". Korábban Száeb Erekát, a palesztinok főtárgyalója az Izraellel folytatott tárgyalásokon kizárta a Fatahnak a Hamásszal való együttműködését, Nabil Saat tájékoztatási miniszter azonban azt mondta, hogy a párt még nem döntött ebben a kérdésben.

Lemondott a kormány

Forrás: EPA
Kiszáll a Fatah

A Fatah vezette palesztin kabinet már a részeredmények hallatán csütörtökön délelőtt benyújtotta lemondását. Mahmúd Abbász palesztin elnök elfogadta Ahmed Korei miniszterelnök lemondását, de felkérte, hogy az új kormány megalakulásáig maradjon hivatalában. A palesztin elnök mindenkit felszólított a választások eredményeinek tiszteletben tartására. Abbász megítélése szerint a választások tisztességesek és átláthatóak voltak - mondta Rámalláhban Nabíl Abu Rudeina, az elnök szóvivője. A törvények értelmében azt a pártot kell felkérnie kormányalakításra, amely a legtöbb képviselői helyet szerezte meg.

Összetűzésbe torkollott az öröm

Szemtanúk beszámolója szerint lövöldözés tört ki csütörtök délután Ciszjordániában, Rámalláhban a palesztin parlament épülete körül. Az összetűzésben legkevesebb ketten megsérültek, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy tűzfegyverektől-e. Előzőleg hírügynökségek azt jelentették, hogy a körzetben csetepaté tört ki a Hamász és a Fatah mozgalom hívei között, a két tábor kövekkel dobálta egymást, és ablakokat tört be.

Pengeélen a  közel-keleti útiterv

A Hamász egyik vezető tisztségviselője szerint Izrael elismerése, a zsidó állammal folytatandó tárgyalások kérdése "nem szerepel a Hamász napirendjén". Musír al-Maszri nyilatkozatával szinte egy időben hangzott el az izraeli közszolgálati rádióban az a jeruzsálemi kormányzati forrásokra hivatkozó hír, amely szerint Izrael továbbra is elutasít mindenféle tárgyalást a szélsőséges iszlám mozgalommal. Ugyanakkor Mahmúd az-Zahar, a Hamász egy másik vezetője jelezte: a szervezet kész meghosszabbítani a tűzszünetet Izraellel, ha a zsidó állam hasonlóképpen jár el. "Ha nem, akkor nem lesz más választásunk, mint megvédeni földünket és népünket" - mondta egy tévényilatkozatban az-Zahar. Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő állapodott meg tűzszünetben még a múlt év februárjában. Eddig a Hamász is tartotta magát a tűzszüneti egyezséghez.