Koszovó fele ott volt Rugova temetésén

2006.01.26. 17:22

Közel félmillió ember - Koszovó lakosságának csaknem a fele - elkísérte a szombaton elhunyt koszovói elnököt utolsó útjára Pristinában. Ibrahim Rugovát a környező államok vezetői és uniós politikusok is elbúcsúztatták. Csak a szerb elnököt nem hívták meg.

Közel ötszázezres gyászoló tömeg kísérte végig csütörtökön Pristina belvárosában az Ibrahim Rugova holttestét szállító gyászkonvojt - írta a BBC. A volt koszovói elnököt a városi sportcsarnokba vitték, ahol a temetési szertartást tartották csütörtök délután.

A gyászmenet a székváros központjában található tartományi parlament épületétől indult el. A parlamentben felravatalozott elnöktől előzőleg még utolsó búcsút vettek családtagjai, a koszovói intézmények és pártok, illetve a Koszovói Védelmi Hadtest vezetői. A központi sportcsarnokban többek között Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Sören Jessen-Petersen, a koszovói ENSZ-misszió vezetője is búcsúbeszédet mondott.

Javier Solana közölte, "kegyetlen fintora a történelemnek, hogy abban a pillanatban kellett elmennie, amikor legnagyobb szükség volt rá, abban a pillanatban, amikor segítenie kellett volna a Koszovó jövőbeli helyzetének kialakításában".

A státustárgyalásoknak ezen a héten kellett volna megkezdődniük, de Rugova halála miatt elhalasztották őket. A népesség 90 százalékát kitevő albánok abban reménykednek, hogy államuk önállóvá válhat.

Sértett szerbek

A temetésen közel harminc állami delegáció és tíz nemzetközi szervezet képviselője vett részt. Szlovéniát, Horvátországot és Albániát államfője képviselte, ám Boris Tadic szerbiai elnök részvételét nem engedélyezték, ami visszatetszést keltett Belgrádban. Tadic közölte, ezzel elszalasztottak egy esélyt a két fél közötti kapcsolatok javítására. Magyarországról Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára érkezett Ibrahim Rugova temetésére.

A szombaton rákban elhunyt Ibrahim Rugovát, jóllehet felvette a katolikus hitet, egyházi szertartás nélkül temették el. A békepolitikájáról ismertté vált politikus koporsóját a néhai albán lázadók pristinai sírkertjében helyezték végső nyugalomra egy márvány sírboltban.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK