Mahmúd Abbász a Hamász militáns szervezetet kéri fel kormányalakításra. A palesztin elnök azonban úgy tűnik, hiába tart ki amellett, hogy folytatódjanak a béketárgyalások. A szerdai palesztin parlamenti választásokon győztes szélsőséges szervezet ugyanis kitartóan elzárkózik az Izraellel való tárgyalásoktól, és a fegyvert sem hajlandó letenni. Izrael különböző gazdasági szankciók nevezetésével fenyegeti a palesztinokat a Hamász-győzelem miatt. A választáson vesztes Fatah hívei a vezetés lemondását követelik.

A palesztin parlamenti választásokon győztes Hamász radikális mozgalmat kéri fel a palesztin elnök az új palesztin kormány megalakítására. Mahmúd Abbász pénteken Rámalláhban közölte, eddig még nem bízott meg senkit, de nyilvánvalóan a többséget szerzett pártot fogja felkérni kormányalakításra. A Hamász a palesztin törvényhozás 132 mandátumából 76-ot, míg az eddig kormányzó Fatah csupán 43-at szerzett meg a szerdai parlamenti választásokon.

A Hamász győzelme komoly nemzetközi aggodalmat szült, ugyanis a sok állam által - így Izrael által is - terroristának tekintett szervezet céljai közé tartozik a fegyveres harc Izrael ellen az önálló államért, illetve Izrael elpusztítása. Utóbbit ugyan a választások előtt kivették a szervezet alapokmányából, ám következetesen kitartanak amellett, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz a zsidó állammal, ha az nem tesz komoly területi engedélyeket. A Hamász vezetője, Haled Mesal például pénteken kijelentette, nem kérnek az útitervből, és a fegyvert sem teszik le.

A palesztin elnök szerint ugyanakkor az új palesztin kormánynak tiszteletben kell tartania a nemzetközi közösséggel kötött megállapodásokat, a palesztinok által vállalt kötelezettségeket. Ezek közé sorolta a közel-keleti útitervet is, amely egy független palesztin állam megteremtését irányozza elő Izrael biztonságának szavatolása mellett. Mahmúd Abbász csütörtök este közölte, hogy ő folytatni akarja a béketárgyalásokat Izraellel.

A Hamász csak a palesztin elnökkel ülne tárgyalóasztalhoz. A szervezet választási listájának vezetője, Iszmail Hánije szerint napokon belül megbeszéléseket kezdenek a politikai együttműködésről. Közölte, Abbásszal abban állapodtak meg, hogy azonnal találkoznak, mihelyt az elnök visszatér Gázába. A találkozóra azért kerül sor Gázában, mivel Izrael nem egyezne be, hogy egy Hamász-küldöttség átutazzon területén Ciszjordániába.

Hazatérne a Hamász-vezér

Gázába igyekszik Háled Mesal, a Hamász száműzetésben lévő vezetője is. Az al-Kudsz című palesztin lap szerint az Európai Unió megígérte: kérni fogja az Egyesült Államok közbenjárását Izraelnél, hogy ne akadályozzák meg Mesal hazatérését. A férfi az utóbbi években felváltva élt Damaszkuszban és Dohában. Elődjeit: Ahmed Jaszin sejket és Abdelaziz Rantiszit Izrael 2004 első felében meggyilkoltatta.

Eközben fegyveres összecsapás robbant ki pénteken a Gázai övezetben a Hamász és a Fatah tagjai között. Ez volt az első alkalom, hogy összetűzés tört ki a két szervezet emberei között a választásokat követően, jóllehet előtte rendszeresek voltak a két csoporthoz tartozó helyi klánok közötti összetűzések. A Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz melletti lövöldözésben három ember megsebesült.

Míg a Hamász hívei csütörtök este önfeledten ünnepelték szervezetük választási győzelmét Gáza utcáin, addig a Fatah híveinek több száz fős csoportja Abbász és a Fatah más vezetőinek a lemondását követelték. Szamir Masravi, a Fatah egyik vezető politikusa is a párt központi bizottságának lemondását követelte pénteken. Masravi szerint a vezető testületnek vállalnia kell a felelősséget a kudarcért és eddigi politikájáért.

Gazdasági fenyegetés

A Hamász győzelme miatt várhatóan rengeteg pénztől esnek el a palesztinok. Azt már a választások előtt is rebesgették, hogy egy esetleges Hamász-győzelem esetén elmaradhatnak a külföldi segélyek. Joszéf Bahar, az izraeli pénzügyminisztérium főigazgatója azonban máris bejelentette, emiatt akár vissza is tarthatják a palesztinoknak járó vámbevételeket. A 40-50 millió dollárnyi összeg a palesztin költségvetés legfőbb bevételi forrása. Mázen Szunukrút palesztin gazdasági miniszter szerint a Palesztin Hatóság súlyos gondba kerül, ha nem kapják meg ezt az összeget, de hozzátette, Izraelnek kötelessége fizetni, mert ez a pénz "nem adomány".

Gazdasági szankciók bevetését szorgalmazta a palesztinok ellen Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud vezetője, volt izraeli miniszterelnök. A BBC-ben nyilatkozó politikus szerint senkinek nem kellene tárgyalnia a Hamász vezette "törvénytelen" palesztin kormányzattal.

Az izraeliek 48 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy tárgyalni kellene a palesztinokkal, még ha a Hamász is kormányoz. A Jediót Ahronót című tel-avivi napilapban pénteken közzétett felmérés szerint a tárgyalásokat a megkérdezettek 43 százaléka ellenzi. Törökország viszont a davosi gazdasági fórumon bejelentette, szívesen közvetítenének Izrael és a Hamász-kormány között.