Az Irán ellen folytatott diplomáciai hadjárat több ponton kísértetiesen emlékeztet arra, ami megelőzte az Irak elleni háborút. Most is egy elszigetelődött, az amerikai követelésekre nemet mondó államot szorongat az USA, amelyik eljátssza szavahihetőségét, és keménykedésével még súlyosbítja saját helyzetét. Teherán bízhat Oroszországban és Kínában, bár Moszkva és Peking Szaddámon sem tudott segíteni. Az [origo] által megkérdezett nemzetközi jogász szerint szerint az esetek közt nagy különbségek vannak, viszont Irán valósabb fenyegetést jelenthet, mint Irak.

"Eljött az idő" - jelentette ki csütörtökön Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Reutersnek, ami lényegében azt jelenti: elég a huzavonából, az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell fellépnie Irán atomtervei ellen. Az amerikai diplomácia eddig is sürgette nemzetközi partnereit, hogy bánjanak keményebben Iránnal, mert a teheráni atomprogram az egész világot veszélyezteti, de mostanáig csak hű európai szövetségesét, Nagy-Britanniát, illetve Franciaországot és Németországot sikerült megnyernie.

Oroszország kivár, sőt, javaslatot tett a konfliktus békés megoldására. Felvetette, hogy az oroszok által dúsított uránt használhatná Irán, így minimálisra csökkenne annak a kockázata, hogy fegyverkezésre használják fel az atomot. Ebből azonban - részben az iráni diplomácia szerencsétlenkedése, részben az amerikai lendület miatt - úgy tűnk, nem lesz semmi. Kínának sem tetszik az Egyesült Államok által teremtett helyzet. "Ellenezzük a problémák szankciókkal vagy szankciókkal történő fenyegetésekkel való meggondolatlan megoldását" - mondta Kong Quan kínai külügyi szóvivő, azaz Kína nem nézi jó szemmel az Irán ellen indított diplomáciai offenzívát.

Bár számos különbség is akad, az iráni atomprogram körül kibontakozó hisztéria mégis kísértetiesen hasonlít az Irak elleni háború 2003-as megindítását megelőző helyzethez. Egy diplomáciailag elszigelt ország keveredik a nyugati világ biztonságát fenyegető állam szerepébe. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy Irán atomprogramjáról mindenki tud, pedig Irak kapcsán világosan kiderült: nem létező fenyegetéssel is ki lehet húzni a gyufát.