Több mint 100 milliárd forintnak megfelelő értéket sejtenek azon a hajóroncson, amelynek kiemelése körül diplomáciai bonyodalom robbant ki - írja a Times. Mindenki egymásra mutogat, de a kincsvadászok már felhúzták a békatalpakat.

Diplomáciai vita lett egy 17. században elsüllyedt hajóból. A HMS Sussex 1694-ben Gibraltárnál merült el viharban. Becslések szerint a hajón lévő arany és az ezüstöntecsek értéke eléri a 279 millió fontot (azaz több mint 102 milliárd forintot) - írja a Times.

A roncs kiemelésével egy amerikai cég kísérletezik, a spanyol kormány azonban felszólította a társaságot, hogy azonnal függessze fel a munkát. Az amerikai cégnak a brit kormány adott felhatalmazást a feltárásra, a hajó ugyanis a nemzetközi jog szerint azt az államot illeti meg, amelynek zászlaja alá tartozott balesetekor.

Az andalúziai kormány viszont szintén jogot formál a roncs és az azon található kincs egy részére, mivel megítélésük szerint régészeti lelet lévén őket illeti a hajó, hiszen andalúz vizekben fekszik. Egyes régészek szerint ez a leggazdagabb víz alatti kincs, amit valaha feltártak. A spanyolok szerint azonban a feltárókat csak ez érdekli, a régészeti részletekkel nem törődnek.

A történtek miatt az andalúz kormány levélben fordult a madridi amerikai nagykövetséghez, azonban az amerikai követ nem kívánta kommentálni az esetet. A brit külügy szerint pedig a vita Spanyolország és az Egyesült Államok között van.