Üdvözölte a Hamász szélsőséges palesztin iszlám mozgalom győzelmét pénteken a jelenleg Iránban tartózkodó Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vallási vezető - közölte Bagdadban mozgalmának egyik képviselője.

Szadr, a kúfai mecset imámja volt az, aki 2004 márciusában, Ahmed Jaszin sejknek, a Hamász alapítójának és szellemi vezetőjének Izrael általi megölése után kijelentette: mozgalma "a Hamász és a Hezbollah fegyveres karja Irakban".

A radikális hitszónok egyik közeli munkatársa kijelentette: "Üdvözöljük a Hamász és minden olyan mérsékelt vallásos formáció győzelmét, amely népe jogainak visszaszerzésére szólít fel, és azt szolgálja. Hívőkként kívánjuk, hogy az iszlám mozgalmak megtalálják helyüket a muzulmán országok politikai életében.

Házim al-Aaradzsi sejk szerint a "Hamász győzelme a valódi ellenállás és a valódi iszlám győzelme". Hozzátette: egyetlen muzulmán sem árusíthatja ki Jeruzsálemet, amely "az iszlám dobogó szíve".

Szadreddín Kubbandzsi sejk, a síita Iraki Iszlám Forradalom Legfőbb Tanácsának tagja Nedzsefben mondott prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy Izraelnek el kell ismernie a palesztin választások eredményeit, és nem állíthat feltételeket az együttműködéshez.

A szunnita Iszlám Párt szintén üdvözölte a Hamász győzelmét, de egyúttal méltatta a Fatahot is a palesztinok harcában elért eredményéiért. A párt óhaját fejezte ki, hogy "a megszállt Palesztina következő kormányának sikerüljön egyesítenie a palesztinokat és kivinnie a palesztin népet a több mint hat évtizedes konfliktusból, valamint azon munkálkodnia, hogy visszakapják az izraeli megszálló erők által elrabolt jogaikat".