Rumsfeldet is meghallgatná az EP a CIA-börtönökről

2006.01.27. 13:58

A legfelsőbb amerikai vezetés több tagját is maga elé idézné az Európai Parlament CIA-börtönök ügyét vizsgáló bizottsága - legalábbis ezt indítványozta a testület alelnöke. Sarah Ludford kezdeményezését ugyanakkor többen naivnak minősítették.

A CIA börtönök ügyét vizsgáló európai parlamenti bizottság alelnöke, Sarah Ludford szerint a bizottságnak vezető amerikai politikusokat, például Dick Cheney alelnököt és Donald Rumsfeld védelmi minisztert is meg kellene hallgatnia az ügyben. Sarah Ludford brit EP-képviselő közölte: "Ha komolyan és hatékonyan dolgozunk, és minden kő alá benézünk, megmutathatjuk az emberi jogok irányában fennálló elkötelezettségünket, amely az unió szíve közepében van" - idézte az EUObserver.

Ludford bárónő kezdeményezését ugyanakkor több képviselőtársa is elítélte, óva attól, hogy a bizottság nehogy az amerikai politika iránt elkötelezettek és annak kritikusai közötti szónoki viták helyszínévé váljon. Charles Tannock brit konzervatív képviselő szerint Ludford ötlete "lélegzetelállítóan naiv". Tannock szerint csak "a racionális és objektív vita" vezethet valahova.

A bizottság csütörtökön tartotta első - alakuló - ülését, amelyen elnöknek Carlos Coelho középjobbos portugál képviselőt választották. A bizottság feladata a tavaly ősszel nagy botrányt kavart titkos CIA-börtönök és repülőjáratok ügyének kivizsgálása, és az esetlegesen érintett EU-tagállamok felelősségre vonása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK