Az Egyesült Államok felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott segélyek "valamennyi vetületét", miután a palesztin parlamenti választásokat a Hamász nyerte, amelyet Washington terrorszervezetként tart számon.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő pénteki washingtoni sajtókonferenciáján leszögezte: "Politikánk világos. Nem adunk pénzt terrorszervezeteknek." A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az Egyesült Államok közvetlen támogatást nyújtott a mérsékelt Mahmúd Abbász vezette vezette Palesztin Hatóságnak. Megemlítette a USAID amerikai ügynökség humanitárius segélyprogramjait, valamint az Egyesült Államok részvételét a palesztin menekültek támogatására indított ENSZ-programban.

1993 óta az Egyesült Államok több mint 1,5 milliárd dollárnyi gazdasági segélyt adott az USAID-en keresztül a palesztinoknak, ebből csak 2005-ben 225 milliót, és további 88 milliót tavaly a menekülteknek szóló ENSZ-programba. 2006-ra 150 milliót szánt a USAID-en keresztül és 84 milliót az ENSZ-alapba. Most Washington ezeknek a programoknak a felülvizsgálatára készül.

McCormack szerint mindenki tisztában van azzal, hogy a palesztinok szegények és segítségre van szükségük, de az amerikai pénzügyi támogatásnak követnie kell az Egyesült Államok törvényeit és politikáját. Egyúttal bejelentette, hogy a segélyek kérdését hétfőn vitatják meg Londonban a közel-keleti rendezést támogató "kvartett" többi tagja, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország képviselőivel.