Az Európai Unió részéről egyelőre kizárt minden politikai kapcsolat a Hamásszal; egy terrorcsoport nem lesz attól legitim, mert megnyerte a választásokat - hangsúlyozta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Le Monde című francia lapnak adott interjújában.

A Hamász egyelőre rajta marad az Európai Unió terrorista szervezetekről készített listáján, amelyre 2003-ban került fel - mondta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A politikus kizárta annak lehetőségét, hogy politikai kapcsolatfelvétel történjen a Hamász és az EU között.

A politikus szerint az amerikaiak és az európaiak jelenleg azonos álláspontot képviselnek: elismerik a választások érvényességet, de úgy vélik, hogy a demokrácia nem egyeztethető össze az erőszakkal és a terrorizmussal. Az EU nem fogadhatja el, hogy egy palesztin párt ne ismerje el Izraelt, ezért meg kell várni a Hamász első nyilatkozatait - hangsúlyozta Solana.

A legitimitás nem csak a szavazás, hanem a tettek alapján is születik. Nem ismerhetünk el egy terrorista szervezetet csak azért, mert megnyert egy szavazást. Egy terrorcsoport nem válik egyszerűen legitimmé azért, mert megnyerte a választásokat. Mindenki azt reméli, hogy a politikai folyamatba való bekapcsolódás, a cselekvéskényszer pozitív hatással lesz a Hamászra - nyilatkozta Solana a Le Monde-nak.

A Hamász választási győzelmével kapcsolatban az EU várhatóan a jövő hét elején alakítja ki hivatalos álláspontját az uniós külügyminiszterek találkozóján.

Solana elmondta: az Európai Parlament és a washingtoni Carter Alapítvány megfigyelői megállapították, hogy a palesztin parlamenti választásokon minden rendben zajlott. Lehetett számítani a Hamász előretörésére, de valamennyi megfigyelőt váratlanul ért az elsöprő győzelem, amely a nagyon jó kampánynak, valamint a Fatahon belüli megosztottságnak és a korrupciónak köszönhető.