Legkevesebb tizenöt ember lelte halálát a dél-lengyelországi Chorzów-ban, ahol szombaton délután feltehetően a hó súlya alatt beszakadt egy csarnok teteje - közölték hivatalos forrásból. A romok alatt még mintegy 100 ember lehet.

A rendőrség tájékoztatás szerint a a Katowice városával gyakorlatilag egybeépült Chorzów-ban lévő csarnokhoz kivonultak a rendőrök és tűzoltók, a mentés még folyik. Eddig mintegy száz sérültet szállítottak kórházba, a sebesültek szállításához mentőautókon kívül rendőrautókat, sőt a tűzoltóság járműveit is igénybe kellett venni. A lengyel televízió híradása szerint mentés közben a tetőzet további részei szakadtak le.

A legutolsó híradások 50 sérültről szóltak, de még sokan vannak a romok alatt. A katowicei kórház képviselője azt közölte, hogy egyes sérültek álltapota kritikus, illetve súlyos.Egy másik kórházból azt mondták, hogy két-két német és cseh állampolgárt szállítottak be hozzájuk.

A varsói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta, hogy egyelőre nem tudni esetleges magyar áldozatokról, illetve sérültekről. Bende Árpád krakkói konzul folyamatos kapcsolatban van a helyi hatóságokkal.

Egy tűzoltósági szóvivő már korábban a lengyel rádióban úgy nyilatkozott: a baleset következtében az épületben rekedt emberek közül valaki, akinek mobiltelefonon sikerült kapcsolatba lépnie a mentőkkel, azt mondta, bent halottak is vannak.

A sziléziai iparvidékre, ahol Chorzów is található, tekintélyes mennyiségű hó hullott ezen a télen. Az épületben postagalamb-kiállítás zajlott, amikor a tető délután fél hat tájban beomlott.

A lengyel tévé helyszíni tudósításában látni lehetett, ahogy a tűzoltók embereket húznak ki a romok alól. Az épületen kívül több tucatnyi kábának tűnő ember csoportosult, többen bekötött vagy vérző fejjel kapaszkodtak a mentőkbe, néhányan segítettek a sérülteket beemelni a rohamkocsikba. A törmeléken a ketreceikből kiszabadult galambok járkáltak.