A palesztin választások nagy vesztesének számító Fatah mozgalom több ezer dühödt aktivistája tüntetett szombaton több ciszjordániai városban. Néhány tucat fegyveres Rámalláhban és a Gázai övezetben megszállta a parlament épületét, és a tetőről lövöldöztek a levegőbe.

A Fatah hívei a vezetőket, különösen a fő döntéshozó szerv, a központi bizottság tagjait teszik felelőssé amiatt, hogy az eddig kormányzó mozgalom jelentős vereséget szenvedett a Hamász szélsőséges szervezettel szemben a szerdai parlamenti választásokon. A vezetők lemondását követelő megmozdulások egyre hevesebbek. Rámalláhban mintegy negyven fegyveres behatolt a parlamenti épületegyüttesbe, és a tetőről lövöldözött a levegőbe.

Fegyveresek behatoltak a palesztin parlament gázai épületébe is. A fegyveresek közül többen azt mondták, hogy csatlakoznak az öngyilkos merényletek sorát elkövető Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezethez, és annak tagjaihoz hasonlóan ezután nem tartják magukat az Izraellel szembeni nem hivatalos tűzszünethez

Náblusz városában mintegy kétezren vettek részt a demonstráción, az élükön az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres Fatah-szárny több tucat tagja egy teherautóról lövöldözött a levegőbe. Az al-Aksza Rafahtól Dzsenínig felhagyott a tűzszünettel - jelentette ki egyikük, és hozzátette, hogy csatlakoznak az Iszlám Dzsihádhoz. Nemsokára lesz több meglepetés - tette hozzá.

Fotó: MTI
Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezésű szervezet tagjai a rámalláh-i törvényhozás épületének tetején

Betlehemben mintegy 400 Fatah-aktivista - szintén több tucatnyi fegyveressel - elfoglalta a párt helyi irodáját. Azzal fenyegetőztek, hogy leszámolnak azokkal a Fatah-politikusokkal, akik belépnek egy Hamász vezette leendő kormányba, bár a Fatah vezetése már korábban leszögezte, hogy ellenzékben marad. Túl-Karmban körülbelül 200 aktivista vonult végig az utcákon, és lövöldözött a levegőbe.

A Fatah választási kampányát irányító Nabil Saat tájékoztatási miniszter azt a több tucat politikust tette felelőssé a párt vereségéért, aki függetlenként jelöltette magát, miután nem kapott helyet a párt listáján. Szerinte ők vitték el a párttól azokat a szavazatokat, amelyekkel nyerhettek volna sok körzetben. A központi bizottság pénteken kizárt hat olyan tagot, aki függetlenként indult, és veszített.