Partnerségre törekszik a többi palesztin szervezettel a választásokon győztes Hamász. A szélsőséges szervezet vezetője Háled Masaal partnerséget ajánlott a Fatahnak, azonban megfenyegette azokat, akik akadályozni akarják a felálló új kormány munkáját. Ugyanakkor a szervezet választási listavezetője szerint nem teszik le a fegyvert külföldi segélyekért.

Partnerségre törekszik a többi palesztin szervezettel a Hamász - jelentette ki szombaton damaszkuszi sajtókonferenciáján Háled Masaal, a palesztin választásokon győztes szélsőséges iszlám csoport politikai vezetője. A szíriai száműzetésben élő Masaal három célkitűzést vázolt a Hamász előtt: a Palesztin Hatóság reformját, az Izraellel szembeni ellenállás fenntartását, valamint "a palesztin ház újraszervezését".

"Sikeresek leszünk a politikában, a reformokban, mint ahogy sikeresek voltunk az ellenállásban. Népünk minket választott és teljesítjük kötelességünket" - jelentette ki a Hamász-vezető, aki egyúttal köszönetet mondott Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a választások megszervezéséért. Partnerséget ajánlott a Fatahnak és minden palesztin szervezetnek, ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztin frakciót sem mellőznek. Ugyanakkor megfenyegette azokat, akik akadályozni akarnák a kormány munkáját csak azért, mert kikerültek belőle. Egyúttal közölte, hogy szervezete kész egyesíteni a különböző fegyveres csoportokat, beleértve a Hamász harcosait, hogy hadsereget hozzanak létre, amely "megvédi a palesztin népet az agressziótól."

A Hamász-vezető ígéretet tett arra, hogy munkálkodni fog az izraeli börtönökben fogva tartott 9000 palesztin szabadon bocsátásáért. Masaal felszólította a világ államait, hogy tartsák tiszteletben a palesztin parlamenti választások eredményét. Ennek kapcsán támadta az Egyesült Államok és Izrael álláspontját. "A világ hangoztatta a demokrácia jelszavát, most pedig tiszteletben kell tartania a demokrácia eredményeit. Ha meg akarják büntetni a palesztin népet a demokrácia gyakorlása miatt, akkor az amerikai kormányzatnak meg kellene büntetnie az amerikai népet azért, mert George Busht választotta elnöknek" - mondta Háled Masaal.

Közben Iszmáil Hanije, a Hamász választási listavezetője elutasította, hogy a szervezet letegye a fegyvert és lemondjon az erőszakról annak érdekében, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kapjon külföldi segélyeket. "A külföldi segélyek nem válhatnak a zsarolás eszközeivé népünk, a Hamász és az ellenállás számára" - szögezte le Hanije, és megerősítette: a szervezet megtartja fegyvereit és továbbra is szembeszáll az izraeli megszállással.