Izrael esetleg tárgyalhat a Hamász részvételével megalakuló új palesztin kormánnyal, feltéve hogy a radikális szervezet lemond a terrorizmusról - sugalmazta Simon Peresz veterán izraeli politikus pénteki nyilatkozataiban.

A svájci Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon tartózkodó Peresz az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: országa nem tárgyal a szerdai palesztin parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett Hamásszal, ha az "nem változtat politikáján". A politikus ezzel arra utalt, hogy a Hamász célja Izrael elpusztítása, és ezt erőszakos úton kívánja elérni. Peresz megjegyezte, hogy a Hamász még nem vizsgálta felül politikáját, s ha nem akar tárgyalni (a zsidó állammal a békekötésről), erre nem lehet rákényszeríteni.

A veterán politikus a BBC brit tévének úgy nyilatkozott, hogy Izrael kiváró álláspontra helyezkedik, amíg kiderül: a Hamász visszatér az erőszak és a terrorizmus útjára, vagy pedig a béke felé vezető útra lép. Peresz szerint a Hamász erről még nem döntött, s a radikális szervezetet is meglepetésként érte választási győzelme.

A 82 éves, Nobel-békedíjas Peresz nemrég kilépett a békés rendezés híveként ismert Izraeli Munkapártból, hogy csatlakozzon az újonnan létrehozott, centrista Kadima párthoz, amely várhatóan győzelmet arat a március végén esedékes izraeli parlamenti választásokon. Peresz ez esetben ismét fontos kormánytisztséget töltene be.

Peresz pénteki nyilatkozatai ellentmondani látszanak Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Kadima-vezető szavainak, aki kizárta a tárgyalások lehetőségét bármilyen olyan palesztin kormánnyal, amely a Hamász részvételével alakulna meg.