Magas beosztású brit, francia és német tisztviselők Irán kérésének eleget téve hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek Dzsavad Vajedivel, a Teherán nukleáris programja ügyében illetékes iráni tárgyalóküldöttség helyettes vezetőjével.

Az európai hármas Iránnal annak nukleáris programjáról folytatott eredménytelen tárgyalássorozat után az Egyesült Államok régóta hangoztatott szándékával egyezően újabban maga is arra biztatja Kínát és más államokat, hogy február másodikán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendkívüli ülésén szavazzák meg, hogy az iráni atomprogram kérdését utalják a Biztonsági Tanács elé.

Ha a NAÜ az ügyet hivatalosan az ENSZ BT elé tárná, ez utóbbi jogosult lenne szankciókat elrendelni Teheránnal szemben. Oroszország és Kína eddig ellenezte, hogy a BT hivatalosan foglalkozzon az iráni atomprogram ügyével; Moszkva azt szeretné, hogy a NAÜ csak tájékoztassa a Biztonsági Tanácsot a vitatott kérdésekről.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország külügyminiszterei amerikai, orosz és kínai kollégáikkal együtt hétfőn Londonban részt vesznek azon a találkozón, amelynek célja az iráni atomprogram körüli nézeteltérések elsimítása.

Az információt a tárgyalásról névtelenséget kérő brit és európai uniós tisztviselők hozták nyilvánosságra vasárnap Brüsszelben.