Kifulladt a londoni robbantások utáni nyomozás

2006.01.29. 15:04

Szinte semmit nem sikerült egyértelműen kiderítenie a brit elhárításnak a tavaly júliusi londoni öngyilkos merényletsorozat hátteréről az azóta folyó vizsgálat során - írta a kormánynak szánt belső hírszerzési jelentésből idézve a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap által megszerzett titkos dokumentumot Tony Blair miniszterelnök asztalára szánták. A lap szerint minden idők legnagyobb, összehangolt brit titkosszolgálati és rendőrségi nyomozása után a belső elhárítás (MI5) csak kevés információt szerzett arról, hogy a négy merénylő közül a Pakisztánban járt három mit csinált ott; mikor kezdték tervezni a támadást; hogyan és mikor toborozták a merénylőket; azok milyen mértékű külső irányítást és segítséget kaptak; és volt-e szerepe - és ha igen, mekkora - bármilyen szélesebb körű hálózatnak.

A The Sunday Times szerint a nyolcoldalas jelentés elismeri, hogy az MI5 azt sem tudja, volt-e kapcsolat a júliusi 7-ei, 56 emberéletet kioltó londoni merényletsorozat és a július 21-én megkísérelt, ám kudarcba fulladt hasonló támadás között, és azt sem, hogy a merényletek mögött az al-Kaida terrorszervezet állt-e.

Tavaly július 7-én négy, nagy-britanniai születésű muzulmán vallású öngyilkos merénylő három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantott fel Londonban, magukkal együtt 56 személyt megölve. Két hét múlva, teljesen azonos mintát követve újabb négy merénylőjelölt próbálkozott, de akkor mindegyikük pokolgépe csütörtököt mondott.

A Scotland Yard főparancsnoka épp a minap tette közzé aggályait a Londont továbbra is fenyegető terrorveszély miatt. Sir Ian Blair a brit Sky News hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta: borúlátóbb a terrorizmus kérdésében, mint a merényletek előtt volt. Sir Ian szerint "a veszély jelen van, kitapintható... ebben a pillanatban is vannak olyanok, akik terrorcselekményekre készülnek Londonban és máshol".

A londoni rendőrség főparancsnoka - e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt - kijelentette: a biztonsági szolgálatok asztalára ezekben a hetekben "több száz százalékkal nagyobb mennyiségű" jelentős hírszerzési értesülés kerül, mint a júliusi robbantások előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK