Fatim Sejdiu pártfőtitkárt nevezte meg hétfőn, jelöltjének a koszovói tartományi elnöki posztra, az elhunyt tartományi elnök, Ibrahim Rugova pártja. Sejdiu jelöléséről a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) elnöksége döntött hétfői ülésén.

A koszovói békés függetlenségi harc vezéralakja, Ibrahim Rugova másfél hete halt meg tüdőrákban. Már két-három hónapja, betegsége súlyosbodásával egy időben megindultak a találgatások arról, hogy ki örökölheti meg tartományi elnöki székét, de Fatmir Sejdiu neve csak az elmúlt napokban bukkant fel. Az Express című pristinai napilap a múlt héten, csütörtökön szellőztette meg "nemzetközi forrásokra" hivatkozva, hogy az LDK Fatmir Sejdiut fogja jelölni, a párt vezetését pedig Adem Salihaj kormányalelnök veszi át, akinek neve úgyszintén nemigen merült fel korábban a lehetséges pártelnökök sorában.

Belgrádi és pristinai elemzők egyaránt megfogalmazták azt a véleményt, hogy bárki lesz is Rugova utóda, megválasztásában döntő szerepe lesz a Nyugatnak, amely erőteljes nyomást gyakorolt a pristinai vezetőkre, hogy megfelelő jelölt megválasztásával őrizzék meg a tartomány stabilitását. Jelzésértékű, hogy Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szinte azonnal gratulált Sejdiu megválasztásához. "Nagyon nehéz volt megtalálni Rugova utódát, és én nagyon elégedett vagyok azzal, hogy az LDK őt jelölte" - idézte a belgrádi média a brüsszeli politikus sokat sejtető közleményét.

A parlament várhatóan február elején, a kéthetes gyász lejárta után választja meg, az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartomány elnökét. Sejdiu megválasztása valószínűnek tűnik, mivel az LDK koalíciós partnere, a Szövetség Koszovó Jövőjéért máris támogatásáról biztosította őt.

Fatmir Sejdiu az LDK főtitkára, emellett parlamenti elnökségi tag. Jelölése mellett szólhatott az, hogy Rugovához hasonlóan a koszovói csúcsértelmiség köreiből való, jogot tanít a pristinai egyetemen. Nem fűződik a nevéhez semmilyen vélt vagy valós korrupciós ügy, ami nagy előnye legfőbb riválisával, az LDK-s Nexhat Daci parlamenti elnökkel szemben.

Az ötvennégy éves politikus állítólag elfogadható jelölt a lakosság számottevő részének, "erőssége" továbbá, hogy az észak-koszovói Podujevóban született, ezért előre magáénak tudhatja pártján belül, az ugyancsak e térségből való Hamiti-klán támogatását. Koszovóban ez korántsem elhanyagolható szempont: ebből a régióból származik Ibrahim Rugova özvegye, illetve befolyásos sógora, Sabri Hamiti is, akit az LDK legfőbb pénzelőjeként tartanak számon, és akinek rokonai magas tisztségeket töltenek be az államigazgatásban, az állami vállalatoknál, de a pártban is.