Hétfőn és kedden két brit katona is elhunyt Irakban, a kedd reggeli haláleset volt a századik. Mindkét katona a Sivatagi Patkányok páncélos dandár kötelékében szolgált. Egyikükkel golyó, a másikkal pedig pokolgép végzett.

A háború kezdete óta a századik brit katona halt meg kedden Irakban, a kontingensnek egy napon belül ez a második embervesztesége. A brit védelmi tárca szerint a katona robbantásos merényletben vesztette életét az ország egyik fő kikötője, Umm Kaszr közelében. A detonációban több brit katona is megsérült.

A kedden meghalt katona a brit szárazföldi hadsereg egyik legnagyobb ütőerejű egysége, a 7. páncélos dandár - vagyis a Sivatagi Patkányok - kötelékében szolgált, csakúgy, mint előző nap elesett bajtársa, akit a déli Maiszan tartományban ért több lövés járőrözés közben, és később belehalt sérüléseibe.

Nagy-Britannia annak idején 45 ezer fős haderővel vonult fel Irakban; a folyamatos létszámcsökkentés nyomán, a brit kontingens jelenleg 8500 főt számlál. A brit haderő az ország síiták lakta déli részét ellenőrzi, ahol jóval nyugodtabb a helyzet, mint az amerikai megszállási övezetekben. Az amerikai hadsereg már kétezernél is több katonát vesztett az iraki háború 2003 márciusi kezdete óta.