A szerb hatóságok Bogoljub Karic letartóztatására készülnek

2006.02.01. 20:22

A szerb hatóságok fokozzák a fellépést Bogoljub Karic és az általa vezetett BK-vállalatbirodalom tisztségviselői ellen: az Interpol útján keresik az üzletember fivérét, Sretent, és állítólag javában készítik a bűnvádi feljelentést a politikai szerepvállalásra törekvő milliomos ellen is.

A szerbiai belügyminisztérium szerdán arra kérte az Interpolt, derítsen fényt Sreten Karic hollétére. A hatóságok gyanúja szerint a két hete bujkáló, több millió eurós adócsalással és sikkasztással gyanúsított Sreten egy moszkvai szív- és érsebészeti klinikán gyógykezelteti magát.

Sreten a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatónak, a Mobtelnek volt a vezérigazgatója. A vállalat a Bogoljub által vezetett BK-csoport érdekeltségébe tartozott. A politikai babérokra pályázó Bogoljub Karic és szerteágazó impériuma elleni "putyini" fellépés tavaly decemberben kezdődött, amikor megvonták a Mobtel működései engedélyét.

A B92 belgrádi rádió-televízió és a Blic című belgrádi napilap is úgy értesült rendőrségi forrásokból, hogy javában készül a feljelentés Bogoljub ellen is, akit visszaéléssel és többmilliós sikkasztással fognak gyanúsítani. A Mobtel állítólag többmilliós fiktív szerződéseket kötött a Karic-klán ciprusi off-shore cégeivel különféle marketingprojektekre, amelyek sosem valósultak meg. A bizonyítékok állítólag annyira meggyőzőek, hogy Karicnak a szabadlábon való védekezést sem fogják megengedni.

Erőltetett menetben folytatódnak közben a vizsgálódások és feljelentések a BK-impérium más tisztségviselői ellen is: visszaélések miatt előállították a Mobtel volt vezérigazgató-helyettesét, Goran Bozicot, és adócsalás miatt bűnvádi feljelentést tettek a BK-televízió igazgatója, Bojana Lekic ellen. A hatóságok fényt derítettek arra, hogy a Karic-klán az igazságszolgáltatást is kezében tartotta: a BK-csoporthoz tartozó kosárlabdaklubtól szerbiai mércével mérve csillagászati fizetést kapott két sportoló, akiknek szülei a cégbíróságon ítélkeztek a BK-csoporthoz tartozó cégek ügyeiben.

A fenyegetett milliomos, Bogoljub Karic, a Szerbia Ereje Mozgalom nevű párt elnöke közben hangosan követeli a rendkívüli választások kiírását, és azt állítja, hogy a kormány el akarja tenni őt láb alól, mert olyan sajtókampányt folytat ellene, mint amilyen a Djindjic-merényletet előzte meg.