A művelt USA a veszélyes világ ellen

2006.02.01. 8:18

Ellenségek veszik körül Amerikát - derült ki George W. Bush amerikai elnök szokásos évértékelő beszédéből. Bush szerint a gadaságban Kína és India, míg a politikában a szabadság ellenségei nehezítik dolgát. Bush felszólított mindenkit, hogy segítsen megőrizni az USA vezető szerepét a világon, ellenkező esetben "veszély és hanyatlás" jön.

"Csak úgy védhetjük meg népünket, csak úgy biztosíthatjuk a békét, csak úgy tarthatjuk a saját kezünkben sorsunkat, ha miénk a vezető szerep, úgyhogy az Amerikai Egyesült Államok továbbra is vezetni fog" - jelentette ki kedden szokásos évértékelő, úgynevezett State of the Union beszédében George W. Bush amerikai elnök. Bush idei beszédében alig voltak újdonságok, viszont az elhangzottak meglehetősen pesszimista képet festettek az USA és a világ helyzetéről.

"Vagy úgy döntünk, hogy magabiztosan folytatjuk az ellenség üldözését, vagy visszavonulunk kötelességeinktől egy egyszerűbb élet reményében" - fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint az USA vezető szerepének egyetlen alternatívája egy sokkal veszélyesebb és nyugtalanabb világ. Bush beszédéből azonban az derült ki, hogy már most is számos ellenség leselkedik az amerikaiakra, melyek ellen fel kell venni a harcot.

Ott vannak például a szabadság, "korunk nagy dobásának" ellenségei. Bár Bush szerint a szabadságért vívott harc még folyik, úgy vélte, hogy Irakban már győzött az Egyesült Államok.

Bush legjelentősebb idei javaslata az energiellátásra vonatkozott. Bejelentette, hogy 22 százalékkal növelik a költségvetésben a kutatásokra és fejlesztésre fordítható összeget. Ennek hosszútávú célja, hogy mérséklődjön Amerika olajfüggősége. Az új pénzeket gazdaságosabb elemek, hibrid- és elektromos autók, hidrogénnel hajtott, szennyezésmentes járművek fejlesztésére fordítják. Közölte, 2025-re 75 százalékkal kell csökkenteni a Közel-Keletről származó olajbehozatalt.

Bush beszélt az energiaellátásról is. Több szénégetésű, de környezetbarát erőmű kell, forradalmi nap- és szélenergiára, illetve "tiszta, biztonságos atomenergiára"  van szükség  - mondta. Az atomproramja miatt támadott Irán kapcsán kijelentette:  Teherán "szembeszegül a világgal", a világ népei nem hagyhatják, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Bush a belpolitikai kérdések közül szociális és oktatási kérdéseket feszegetett leginkább, illetve kikelt az emberi klónozás ellen, "az egészségügyi kutatások legszörnyűbb meggyalázásának nevezett", de a Times szerint beszéde szegényes volt. Nem csak a nagyszabású elképzelések hiánya miatt, hanem azért is, mert hangvétele, fordulatai mit sem változtak egy év alatt. Az amerikai napilap azt is kifogásolja, hogy Bush nem szólt több országos jelentőségű ügyről: nem esett szó a hurrikánok pusztításáról és az amerikai törvényhozásban eluralkodó botrányokról.

Bush szerint "veszély és hanyatlás" vár Amerikára, ha nem néz szembe a külső kihívásokkal. Felszólította hallgatóit, hogy az elszigetelődés helyett a tettet válasszák. Az elnök azt is elmondta, mit kell tenni: az USA-nak meg kell őriznie vezető szerepét, amihez segítséget nyújthatnak a kreatív, művelt, keményen dolgozó amerikaiak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK