Bojkottálják perüket Szaddámék

2006.02.01. 8:18

Szaddám Huszein és védői szerdán bejelentették: bojkottálják a volt iraki diktátor ellen indult pert. A védők egyebek mellett új főbírót követelnek és azt, hogy a pert egy másik országban folytassák. A per újabb tárgyalását szerdára tűzték ki, de Szaddámék várhatóan nem jelennek meg.

Szaddám Huszein és védőügyvédei új főbíró kinevezését követelik, ellenkező esetben nem hajlandók a bíróság elé állni. Az egyik védő, Halil Dulajmi közleményben jelentette be a bojkottot. A per újabb tárgyalására szerdáén kerülne sor, ahol az utóbbi hetekben kinevezett új főbíró várhatóan továbbra is fenntartaná szigorú hozzáállását - jelentette a BBC News.

Dulaimi egészen pontosan 11 feltételt szabott ahhoz, hogy felhagyjanak a bojkottal. Ezek között az új főbíró mellett olyan követelések is vannak, hogy a pert helyezzék "egy olyan országba, amely garantálja a biztonságot".

A lépés előzménye, hogy a per vasárnapi tárgyalása káoszba torkollott, miután Rauf Abdel Rahman főbíró szigorúan lépett fel a tárgyalás menetét hosszú panaszkodással megakasztó, és különböző politikai nyilatkozatokat tevő vádlottakkal szemben. Szaddám féltestvérét például kivezettette a teremből, ami heves, sértegetésektől sem mentes szócsatát okozott, végül a volt iraki diktátor, ügyvédei, valamint néhányan a többi vádlott közül is kivonultak.

A kurd származású Rauf Abdel Rahman főbíró Rizgar Amint követi ezen a poszton, aki amiatt mondott le, mert sok kritika érte elnéző hozzáállása miatt.

A per újabb tárgyalása szerdán lesz, amelyen újra csak tanúkat hallgatnak meg a 148 ember halálát okozó dudzsaili mészárlás ügyében. A kis falu számos lakosáét egy Szaddám elleni sikertelen merénylet miatt gyilkolták le. Ha a bíróság bűnösnek találja a vádlottakat - a volt diktátort és hét társát - akár halálra is ítélheti őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK