Bush: Az USA Izrael védelmére kelne Irán ellenében

2006.02.01. 20:34

Az Egyesült Államok szükség esetén Izrael védelmére kelne Irán ellenében - jelentette ki az amerikai elnök szerdán újságíróknak nyilatkozva. George Bush a Tennessee állambeli Nashville felé tartva az elnöki különgépen hírügynökségi tudósítóknak azt mondta, Irán szert tehet nukleáris energiára, semmiképpen sem tehet azonban szert nukleáris fegyverre.

"A NAÜ-nek meg kell vizsgálnia a tényeket, azután figyelmesen meg kell hallgatnia az érveket, és akkor nagyon jó esély van arra, hogy igen" - válaszolta az amerikai elnök, amikor azt tudakolták tőle, hogy szerinte a NAÜ a BT elé utalja-e az iráni atomprogram ügyét. A NAÜ kormányzótanácsa csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal a közép-keleti állam nukleáris programjáról.

"Aggodalomra ad okot az olyan ember, aki először is át akarja írni a történelem holokausztról szóló fejezetét, másodszor pedig világossá tette, hogy szándékában áll Izrael elpusztítása" - mondta az amerikai elnök Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök közelmúltbeli kijelentéseire utalva.

"Izrael az Egyesült Államok szilárd szövetségese, ha szükséges, a védelmére kelünk" - jelentette ki George Bush, "nyugtalanítónak" nevezve iráni kollégájának "fenyegető szavait". Mint mondta, Ahmadinezsád nemcsak Washington számára, hanem a világ több más országa számára is nyugtalanságra ad okot.

A közel-keleti helyzetről szólva Bush elnök kijelentette: a palesztin államról szőtt álom nem váltható valóra, ha a Hamász vezette kormány nem mond le Izrael elpusztításának szándékáról. A radikális palesztin mozgalom győzött a közelmúltbeli palesztin választásokon.

"Világossá tettem ennek a(z amerikai) kormánynak az álláspontját: a Hamásznak le kell számolnia azzal az elképzelésével, hogy elpusztítja Izraelt, el kell ismernie Izrael jogát a(z állami) létre, és meg kell szabadulnia fegyveres szárnyától" - sorolta Bush. Mint mondta, "ahhoz, hogy demokrácia jöjjön létre és a két állam (Izrael és Palesztina) békében éljen egymás mellett, nem lehet, hogy az egyik állam pártja a másik állam elpusztítására törjön."

"Másodsorban pedig, ha egy párt részt kíván vállalni egy demokratikus társadalomban, nem lehet, hogy fegyveres szárnya működjön, amellyel a párt kikényszerítheti akaratát" - fűzte hozzá.

A Hamász szándékairól az amerikai elnök úgy nyilatkozott, azokat egyelőre korai lenne megítélni. - Ahhoz előbb látni kell, hogyan cselekednek a hivatalba lépők - mondta George Bush.