10 ezer tonna foszforsavval a fedélzetén süllyedt el egy tartályhajó a La Manche csatornán szerda reggel. A járművel kedden ütközött egy másik teherhajó, minek következtében súlyos repedés keletkezett a hajótesten. A rakomány súlyos mérgezéssel fenyegeti a tenger élővilágát.

Elsüllyedt szerda reggelre a La Manche-csatornában Cherbourg francia kikötő közelében előző nap balesetet szenvedett tartályhajó, fedélzetén 10 ezer tonnányi foszforsavval - közölte a La Manche-csatorna francia tengeri prefektúrája. A hajó 70 méter mélyre süllyedt, miközben a Szajna-öböl felé vontatták.

A baleset még kedden hajnalban történt, amikor a vegyi anyagot szállító tartályhajó összeütközött egy teherszállító hajóval. A baleset a francia Cherbourg-tól 92 kilométerre nyugatra és a brit Guernsey-szigettől 50 kilométerre északnyugatra történt. A máltai bejegyzésű teherszállító 26 ezer tonna foszfátot szállított.

A Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó tartályhajó testén az ütjk9özés következtében súlyos repedés keletkezett, ezért ki kellett menteni a 22 főnyi legénységét. A másik hajón, amelyen szintén 22-en tartózkodtak, nem jeleztek károkat.

A vízszennyezések dokumentálásával és kutatásával foglalkozó bresti központ (Cedre) szakértői kedden még úgy vélekedtek, hogy a rakomány nem jelent komoly veszélyt a környezetre. A Cedre igazgató-helyettese szerdán ugyanakkor közölte, amennyiben a foszforsav a tengervízbe ömlene, annak súlyos, mérgező hatása lenne, mivel vízben teljesen feloldódni képes vegyületről van szó.