Alapítványt hoztak létre szerdán Zágrábban Ante Gotovina háborús bűnökkel vádolt horvát extábornok hívei azért, hogy pénzt gyűjtsenek a Nemzetközi Törvényszék scheveningeni fogházában ülő terhelt jogi védelmére.

A szervezet alapítói felszólítottak minden horvátot, magánszemélyeket, társaságokat - beleértve a diaszpórában élők által működtetett vállalkozásokat is -, hogy járuljanak hozzá egy olyan ember jogi védelmének költségeihez, "aki a haza szabadságáért harcolt".

"Miközben a vád több száz millió dollárral rendelkezik, a horvát kormány által a védelem részére átadni tervezett források nem lesznek elegendők" - mondta az alapítvány egyik tisztségviselője akciójukat indokolva.

A szervezethez csatlakozók éves adománya magánszemély esetén nem lehet kevesebb mint 70 euró, gazdasági társaságok esetén 1350 euró a minimum. Az alapítvány irányító testületének tagja Gotovina felesége, Dunja is.

A horvátországi szerbek terhére a délszláv háborúban elkövetett bűnökkel vádolt tábornok 2001-től 2005 decemberéig bujkált az igazságszolgáltatás elől. Spanyolországban fogták el, és a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állították, ahol ártatlannak vallotta magát.