Videót mutattak be az elrabolt német mérnökökről

2006.02.01. 12:45

Újabb videofelvétel bukkant fel az egy héttel ezelőtt Irakban elrabolt két német mérnökről, az emberrablók 72 órás határidőt szabtak követelésük teljesítésére - jelentették kedden este a német televíziós állomások.

A ZDF közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a 72 órás ultimátumot a felvételen közölték a túszejtők. Az emberrablók állítólag azt követelik, hogy Németország szüntesse be együttműködését az új iraki rendszerrel és zárja be bagdadi nagykövetségét. A felvételt az al-Dzsazíra arab televíziós állomás sugározta először.

A két mérnököt, René Bra:unlichot és Thomas Nitzschkét, a Lipcse mellett működő Cryotec cég munkatársait egy héttel ezelőtt rabolták el a Bagdadtól északra fekvő Baidzsi városában, ahol szereléseket végeztek. A férfiakat reggel, munkába menet rabolták el. A túszejtők állítólag az Anszar at-Tauhid asz Szunna (Az Isteni Egység és a Próféta Követőinek Brigádjai) nevű szervezethez tartoznak.

A két mérnök előtt már raboltak el németet Irakban, mégpedig Susanne Osthoffot, segélyszállítmányokat is szervező régésznőt. Németországban eléggé elfogadott nézet, hogy Osthoff kiszabadulásáért váltságdíjat fizettek, s "az iraki emberrabló ipar" képviselői vérszemet kaptak, mondván: a németek beadják derekukat, németeket érdemes rabolni.

A két német szerelőről közvetlenül elrablásuk után már készült videofelvétel, amelyen Bra:unlich és Nitzschke fegyveresek társaságában látható. A vasárnap készült második felvétel az elsőhöz hasonló: a két férfi fegyveresek között térdepel, szürke kapucnis dzsekit visel, rajtuk kívül három álarcos, fegyverét a túszokra, illetve az operatőrre szegező férfi látható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK