A Mohamed prófétáról készült karikatúrák miatt támadták meg tüntetők a dán nagykövetség épületét Indonéziában. A tiltakozók törtek-zúztak, majd azt követelték, hogy a kormány szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Dániával. A karikatúrák miatt az egész muzulmán világ felháborodott.

300 felbőszült indonéz muzulmán pénteken behatolt abba a jakartai épületbe, amelyben a dán nagykövetség is található. A tüntetők törtek-zúztak az előcsarnokban, így tiltakozva amiatt, hogy több európai lapban is megjelentek karikatúrák Mohamed prófétáról.

Az Iszlám Védelmének Frontjához tartozó fehér ruhás tüntetők bambuszbotokkal verték le a lámpákat, felborították a székeket, záptojással és paradicsommal dobálták meg a dán nagykövetség emblémáját az előcsarnokban. A biztonsági őrök megakadályozták, hogy a felbőszült tömeg feljusson az épület 25. emeletére, ahol a nagykövetség található. A tüntetők ötpercnyi rombolás után elhagyták az épületet, de még széttépték, majd elégették a követség zászlaját. A tüntetőket eközben 100 indonéz rendőr figyelte.

A tiltakozók felszólították a világ legnépesebb muzulmán országának kormányát, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Dániával, és utasítsa ki az ország nagykövetét.

A Közel-Keleten hatalmas felháborodást keltettek az eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban tavaly szeptemberben megjelent Mohamed-karikatúrák, melyeket utóbb több más európai újság is közölt. Az iszlám tiltja a próféta bármilyen ábrázolását.