A hejcei és a katowicei áldozatokra emlékeztek a V4-ek

2006.02.04. 0:23

Egyperces néma csenddel adóztak a pénteken este Prágában a közelmúltban történt hejcei és katowicei katasztrófák áldozatainak emléke előtt a négy visegrádi ország parlamenti vezetői, akik a hét végén tanácskozást tartanak a cseh fővárosban.

Az észak-magyarországi Hejce határában nemrégiben lezuhant szlovák katonai repülőgép balesetének több mint negyven áldozata volt, míg a dél-lengyelországi Katowicével gyakorlatilag összenőtt Chorzówban szombaton összedőlt vásárcsarnok alatt több mint hatvan személy vesztette életét. A lengyelországi katasztrófának a lengyeleken kívül cseh, magyar és szlovák áldozatai is voltak.

Premysl Sobotka, a cseh parlament felsőházának, a szenátusnak az elnöke pénteken este díszvacsorát adott a tanácskozás résztvevői számára. A parlamenti vezetők azon emlékeztek meg a két súlyos katasztrófa áldozatairól. Ugyanakkor lehetőség nyílt az első, nem hivatalos eszmecserékre is. Magyarországot a prágai tanácskozáson Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

A szombati megbeszélés legfőbb témája az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás kérdése lesz. A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - egyaránt azt szeretné, ha a régi tagországok minél hamarabb megnyitnák munkaerőpiacukat az új tagországok előtt. Várható, hogy a politikusok elvárásaikat erről közös nyilatkozatban fogalmazzák meg. Természetesen néhány más, közös érdeklődésre számot tartó probléma is napirendre kerül.

A visegrádi négyek parlamenti vezetői a tavalyi évben közös nyilatkozatot fogadtak el a terrorizmus elleni harcról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK