Irán felújítja az urándúsítást

2006.02.04. 15:54

Felmondta Irán szombaton este az atomsorompó szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára lehetővé tette az iráni atomlétesítmények előzetes bejelentés nélküli ellenőrzését. Irán bejelentette, hogy felújítja atomprogramját. Az iráni vezetés visszautasította az orosz ajánlatot is, amely szerint Oroszországban dúsítottak volna uránt az iráni polgári célú atomprogramhoz.

Szombaton este felmondta Irán az atomsorompó szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) számára lehetővé tette az iráni atomlétesítmények előzetes bejelentés nélküli ellenőrzését. A teheráni állami televízió késő este arról számolt be, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök írásban tájékoztatta a bécsi székhelyű ügynökséget, hogy a kiegészítő jegyzőkönyvet Irán vasárnaptól érvénytelennek tekinti. A bejelentés néhány órával azt követően hangzott el, hogy a NAÜ kormányzótanácsa úgy határozott: az iráni atomválság ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja.

Golamreza Agazadeh iráni alelnök szerint e lépések megtételére törvény kötelezi az iráni kormányt. Az iráni parlament ugyanis tavaly év végén olyan törvényt fogadott el, amely kötelezi a kormányt az urándúsítás felújítására és a NAÜ-vel folytatott önkéntes együttműködés beszüntetésére, ha az iráni atomprogram ügyét a Biztonsági Tanács elé utalják. Mivel ez megtörtént a hét végén a NAÜ kormányzótanácsának ülésén, a törvény rendelkezései érvénybe lépnek - mondta.

Az alelnök ugyanakkor hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy Teherán kivonul az atomsorompó-szerződésből, mert az nem tiltja az urándúsítást. Azt sem jelenti, hogy Irán minden együttműködést megszüntet a NAÜ-vel. Csak arról van szó, hogy az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyve értelmében önként vállalt együttműködést, vagyis az iráni atomlétesítmények meglepetésszerű nemzetközi ellenőrzésének engedélyezését mondja fel.

A szóban forgó jegyzőkönyvet még a korábbi, mérsékeltebbnek tartott iráni kormány fogadta el, a teheráni parlament azonban nem ratifikálta. A szerződésben foglaltakat azonban Irán mostanáig betartotta, és lehetővé tette a NAÜ általi ellenőrzéseket. Irán a nap folyamán már bejelentette, hogy nem hajlandó együttműködni a NAÜ-vel, felújítja az urándúsítást, és elutasítja az uránjának Oroszországban történő dúsítására tett, korábbi moszkvai javaslatot.

Az iráni hatóságok előzetes írásbeli utasítást kaptak az addig felfüggesztett atomtevékenység folytatására. Mindezt megerősítette Dzsavad Vaidi, a NAÜ központjában tárgyaló iráni küldöttség vezetője. Vaidi szerint a kormányzótanács határozata politikailag motivált, s nincs semmilyen jogi vagy műszaki alapja. A küldöttségvezető azzal vádolta az ügynökséget, hogy a határozattal megakasztotta a diplomáciát, és - mint fogalmazott - egyelőre nem világos, hogyan és mikor lehet majd visszatérni ahhoz.

Irán elutasította azt a moszkvai javaslatot is, amely szerint az iráni urándúsítást Oroszországban végezzék. Az orosz kormány a közelmúltban állt elő ezzel az indítvánnyal, remélve a kialakult nemzetközi válság enyhítését, továbbá az iráni urándúsítás átláthatóbbá tételét.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK